Bouwdewijn Ross en Noor Butterbrodt
Bouwdewijn Ross en Noor Butterbrodt Foto: Wil Feijen

SonenBreugelVerbindt Wandelfit

donderdag 18 april 12:00 - 15:00

Gezellig ommetje maken: wekelijks ‘Wandelfit’ voor senioren

Ruim voordat de enthousiaste hersenwetenschapper Erik Scherder ons in coronatijd liet kennismaken met ‘een ommetje maken’ wandelde er al een groep senioren iedere week door ons dorp. Sinds 2017 bestaat dit gezellige groepje uit pakweg twaalf personen die onder leiding van Boudewijn Ross (76) vrijblijvend de beentjes strekken en zo lichaam en geest weten te prikkelen.

Redactie: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen 

“Tempo en afstand zijn volstrekt ondergeschikt aan ons uiteindelijke doel: gezellig samen werken aan vitaliteit. Vooral in die beginperiode zette ik wandelroutes uit waarvan menig wandelaar vol verbazing zei dat ze er nog nooit geweest waren, ondanks dat ze soms al 20 jaar in het dorp woonden”, aldus Boudewijn.

Dit gezonde initiatief is destijds vanuit de stichting Son en Breugel Verbindt opgestart om senioren in het dorp de mogelijkheid te bieden in beweging te komen vanuit hun luie stoel. Naast het sociale aspect werken de wandelaars ook aan hun conditie tijdens deze wekelijkse tochtjes rondom het dorp. 

Boudewijn: “Veelal zijn onze krasse knarren na 45 minuten inspanning wel weer toe aan een lekker gratis bakkie koffie of thee. We proberen in ieder geval wekelijks rond lunchtijd op donderdagmiddag bijeen te komen in het Dommelhuis, en na gedane arbeid eindigen we ook daar weer gezamenlijk, op de bank tegenover de bar.”

Iedere senior uit ons dorp is daarmee van harte welkom om vrijblijvend aan te sluiten voor een ontspannen wandeling door de natuur in en rondom Son en Breugel.

Het belang van beweging voor lijf en leden wordt niet alleen bewezen door neurowetenschappers maar ook volmondig bevestigd door de enthousiaste deelnemers van het eerste uur.

Jos Kalkman (82) kan zich de start nog goed herinneren omdat ze destijds net een nieuwe heup had gekregen: “Vanuit deze krant vernam ik dit initiatief, waarbij er nog werd gestart vanuit het oude Vestzaktheater aan de Kerkstraat. Ieder keer is het weer een openbaring om de natuur te zien veranderen door de jaargetijden.” 

Ook vanuit de gemeente is er veel aan gelegen om senioren zo lang mogelijk actief te houden en ze uit hun isolement te trekken; alleen is ook maar alleen. Activeren en vitaliteit bevorderen is hét antwoord op de almaar oplopende zorgkosten anno 2024.

Een prachtig voorbeeld hiervan is de 89-jarige Noor Butterbrodt die al vele jaren geniet van de aandacht die er is en kameraadschap die ontstaat tijdens deze wandelingen in kleine groepjes. “Je zou me als kartrekker kunnen zien omdat ik zelden verstek laat gaan en het oprecht geweldig vindt om deze activiteit samen te beleven. Niks in het leven is vanzelfsprekend en iedere week ervaar ik als een cadeautje. De drempel om alleen te gaan wandelen is vele malen hoger en ongezelliger. Ondanks de gebreken die horen bij mijn leeftijd heb ik nog dondersgoed in de smiezen dat mijn hobby’s tennis en wandelen cruciaal zijn om fit te blijven. Vooral het onder de mensen zijn geeft me die extra push om deel te blijven nemen!”, besluit Noor.

Meer info over Wandelfit via Boudewijn Ross, tel. 06-19180599.


Locatie