Duodecima in Bakel
Duodecima in Bakel Foto: Ingezonden

Klassiek in het Dommelhuis: Duodecima

zondag 12 mei 2024 14:00

Duodecima speelt Franse barok in het Vestzaktheater met hoofse dansen van dansgezelschap Les Précieuses Ridicules. In het Dommelhuis in Son vindt op 12 mei om 14.00 uur een bijzonder concert plaats in het programma ‘Klassiek in het Dommelhuis’. Twee bekende componisten uit de Franse barokperiode zullen centraal staan: Jean-Baptiste Lully (1632-1687) en Jean-Philippe Rameau (1683-1764). Naast deze twee grootheden is er ook aandacht voor een minder bekende tijdgenoot van hen: Louis de Caix d’Hervelois (1680-1759).

Dit programma is een bijzondere keuze voor barokstrijkorkest Duodecima dat zich normaal meer bezighoudt met Duitse en Italiaanse componisten uit dezelfde tijdsperiode. Het ensemble uit de regio Eindhoven-Helmond bestaat uit zestien muzikanten. De violisten, altviolisten, cellisten, contrabassist en klavecinist staan sinds vorig jaar onder de muzikale en artistieke leiding van Thom Koldenhof. Hij is tevens de klavecinist van het ensemble.

Duodecima speelt deze middag echter niet in haar eentje. Extra speciaal dit jaar is de samenwerking met Les Précieuses Ridicules, een dansgezelschap uit Nijmegen dat zich specialiseert in oude hofdansen. Vier van haar dansers zullen enkele speciaal voor deze concerten geschreven choreografieën uitvoeren op de balletten van Rameau en Lully die in de theaters en aan het Franse hof zo geliefd waren. 

Er staan nog meer verrassingen op het programma! Aan de concerten wordt ook meegewerkt door Anne-Marie van Mierlo op althobo, het kleine barokensemble Maccheroni, en de zangeres Anja Koldenhof. Bij verschillende dansen zal ook de slagwerker Han Vogel het ensemble komen versterken.

Het Dommelhuis in Son en Breugel heeft de primeur op deze combinatie van opwindende barokmuziek met hoofse dansen.

Programma
- Jean-Philippe Rameau: Suite uit ‘Les Indes Galantes’ met dansen uitgevoerd door Les Précieuses Ridicules; ‘Le Sommeil’ uit Dardanus; La Poule; enkele delen uit Six Concerts.
- Louis de Caix d’Hervelois: ‘Les Vendangeuses’ (de druivenpluksters) met Anne-Marie van Mierlo op althobo.
- Jean-Baptiste Lully: delen uit ‘Le Bourgeois Gentilhomme’ in een bewerking van Thom Koldenhof met Ensemble Maccheroni.

Kaarten reserveren via www.vestzaktheaterson.nl/programma/duo-decima


Locatie