( vlnr) , Elly Brocken , wethouder Steven Grevink, Ad van den Hurk en Sjef den Uijl hijsen de vlag
( vlnr) , Elly Brocken , wethouder Steven Grevink, Ad van den Hurk en Sjef den Uijl hijsen de vlag Foto: Wil Feijen

Dementie treft 1 op de 10 Brabantse senioren in 2050

Algemeen

Son en Breugel/Amsterdam - Momenteel heeft 1 op de 14 senioren in Noord-Brabant dementie. Een flink aantal dat in de toekomst alleen maar zal toenemen. Het aantal 65-plussers met de hersenziekte in Noord-Brabant zal in 2050 namelijk oplopen tot ruim 1 op de 10. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Zuster Jansen op basis van data van Alzheimer Nederland, Kenniscentrum Vektis en het CBS.

Over iets minder dan 30 jaar zal naar verwachting 1 op de 10 senioren in Noord-Brabant kampen met dementie. Dit aantal is in verhouding gelijk aan het landelijk gemiddelde van 1 op de 10 senioren. Het gaat dan om ruim 77.000 senioren die naarmate de dementie verder vordert, erg intensieve zorg nodig zullen hebben. Een groot verschil vergeleken met het huidige aantal senioren met dementie in de provincie: 39.000. De provincie staat daarom voor een enorme uitdaging.

Schatting in 2050 ongunstig in deze 2 Brabantse gemeenten
In het onderzoek wordt het aantal senioren met dementie ook geschat per gemeente. Lokaal zijn er grote verschillen. Voor de gemeenten Oisterwijk en Meierijstad worden de minst positieve voorspellingen gedaan. Mede door vergrijzing is hier naar verwachting 1 op de 8 senioren dementerend in 2050.
Aan de andere kant staan Gilze en Rijen en Reusel-De Mierden. In deze gemeenten zal 1 op de 13 inwoners van 65 jaar en ouder kampen met dementie in 2050.

Voorspellingen voor elders in het land
Andere gemeenten in Nederland die in 2050 een negatieve voorspelling hebben zijn Laren (Noord-Holland), waar ruim 1 op de 5 senioren zal lijden aan dementie. Ook Bloemendaal (Noord-Holland), Bergen (Noord-Holland), Utrechtse Heuvelrug (Utrecht) en Renkum (Gelderland) komen slecht uit de voorspellingen. In deze vier gemeenten zal tegen die tijd naar verwachting 1 op de 7 senioren dementie hebben.

Het volledige onderzoek en alle cijfers per gemeente zijn te vinden via: https://www.zusterjansen.nl/blog/onderzoek-dementie/