Fred van der Meer en Arie Donck op een Bailey-brug bij Bevrijdende Vleugels.
Fred van der Meer en Arie Donck op een Bailey-brug bij Bevrijdende Vleugels. Foto: Wil Feijen

Veteranen gaan voor monument bevrijding bij Kanaalbrug

Algemeen

Son en Breugel - Arie Donck en Fred van der Meer zijn namens de Veteranen Son en Breugel al twee jaar bezig met de voorbereidingen voor een gemeenschappelijk monument van herinnering en eerbetoon aan de Engelse en Amerikaanse bevrijders die in de nacht van 18 op 19 september 1944 in ons dorp een baileybrug over het kanaal bouwden. Voor de constructie en het installeren van het monument zoeken zij hulp van bedrijven en particulieren.

Redactie: Jürgen Feuerriegel

Er zijn ongeveer honderd veteranen, van wie er zo’n dertig actief zijn in het collectief Son en Breugel. Zij helpen elk jaar bij het organiseren van de Bevrijdingsdag en andere herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog. Fred van der Meer - zelf uitgezonden geweest in Bosnië - werkt ook als vrijwilliger bij museum Bevrijdende Vleugels en hij heeft het altijd al vreemd gevonden dat wij geen monument hebben bij onze brug, de plek waar de soldaten van de geallieerden niet verder konden omdat de Duitsers de brug hadden opgeblazen, en waar de geallieerden op 18 en 19 september 1944 de noodbrug hebben aangelegd zodat de tanks en de legervoertuigen vanuit Eindhoven door Son en Breugel richting Arnhem konden rijden.

“Er komen jaarlijks tientallen bussen van de Battle Field Tours met toeristen die de Market Garden-route afleggen naar de brug in Son. Zij stappen daar uit en een gids vertelt over de baileybrug die toen razendsnel opgezet is, maar zij kunnen nergens iets zien van deze oude brug of van een herdenkingsmonument. En dat willen wij graag veranderen, en ons doel is dat wij zo’n monument kunnen onthullen op 17 september 2024 tijdens de 80-jarige herdenking van de bevrijding”, aldus Van der Meer.


Fred van der Meer en Arie Donck op een Bailey-brug bij Bevrijdende Vleugels. - Wil Feijen

Arie Donck, veteraan in Afghanistan en Bosnië, vertelt dat zij al twee jaar bezig zijn met het voortraject: “De voormalige en de huidige burgemeester vonden ons initiatief waardevol en zij hebben ons de steun van de gemeente verzekerd. Buurtvereniging Kanaalstraat omarmt ons idee eveneens van harte. Wij hebben een ontwerp gemaakt voor een monument dat zal bestaan uit oorspronkelijke onderdelen van een baileybrug. Deze zijn door Defensie beschikbaar gesteld naar aanleiding van een verzoek van Hedwig Vroomen, ook veteraan. Tussen de authentieke brugdelen zullen drie panelen hangen, één met het embleem van de Amerikaanse 101e Airbornedivisie, en een tweede met het embleem van het Britse 30e legerkorps. Op het derde paneel zal een tekst worden toegevoegd die onze dank aan de bevrijders tot uitdrukking moet brengen.”

Volgens Arie en Fred staan inmiddels alle lichten op groen. De locatie is goedgekeurd, de omwonenden zijn akkoord, het ontwerp is gereed en de materialen zijn beschikbaar. Nu zijn zij nog op zoek naar bedrijven die bereid zijn de twee brugdelen te stralen, te poedercoaten en het monument te bouwen en te installeren. Aan dit alles hangt een prijskaartje en derhalve zou een financiële bijdrage vanuit particulieren en bedrijven zeer welkom zijn.

Degenen die meer informatie willen of hulp willen aanbieden, kunnen het beste mailen naar: airbrush63@gmail.com