De Mileuvriendinnen Iris en Iris
De Mileuvriendinnen Iris en Iris Foto: Wil Feijen

De Milieuvriendinnen strijden tegen zwerfafval in Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - Twee moedige vriendinnen uit groep 8 van basisschool BuitensteBinnen, genaamd Iris en Iris, hebben besloten om zich in te zetten voor een schonere leefomgeving in hun dorp. Ze hebben samen een club opgericht: De Milieuvriendinnen. Met een passie voor het milieu en een sterke wens om zwerfafval te verminderen, gaan ze tweemaal per week door Son en Breugel om afval op te ruimen.

Redactie: Cindy van den Boogaard

Gewapend met zelfgekochte grijpers zijn de vriendinnen vastbesloten om een positieve verandering teweeg te brengen. Opvallend genoeg wisten ze niet dat ze deze opruimmaterialen gratis van de gemeente konden krijgen. Desondanks hebben ze al aanzienlijk bijgedragen door wekelijks een halve vuilniszak te vullen, waarbij ze zelfs statiegeldblikjes en -flesjes vinden die ze inleveren. Het verdiende geld wordt gebruikt om hun milieuvriendelijke club te ondersteunen.

Iris zegt vastberaden: “Er staan genoeg prullenbakken, waarom gooien mensen dan toch afval op de grond? We willen graag benadrukken dat dit gedrag niet normaal is. Het zou de wereld enorm helpen als mensen hun afval gewoon in de prullenbak gooien.”

Haar vriendin Iris vult aan: “Loop zelf eens een keer rond met een grijper en een vuilniszak en laten we samen werken aan grotere veranderingen, zoals stoppen met roken, minder vaak de auto en het vliegtuig gebruiken, en het kopen van biologische producten. Als je wilt helpen, dan kun je vanaf donderdag 8 februari elke donderdag om 15.30 uur aanmelden voor de Coop in Breugel, met uitzondering van de schoolvakanties”. 

De vriendinnen hopen dat hun inzet anderen zal inspireren om actie te ondernemen en samen te streven naar een schonere en groenere omgeving voor mens en dier.

De gemeente Son en Breugel en SonenBreugelVerbindt hebben gezamenlijk de actie ‘Opschoonactie Adopteer een straat of wijk’ opgezet. Met als doel om het dorp gezamenlijk mooier en schoner te maken, roepen ze alle inwoners op om deel te nemen aan deze opruimactie. Materialen zoals vuilniszakken, handschoenen, afvalgrijpers en hesjes worden gratis verstrekt aan deelnemers. Aanmelden voor de actie kan bij SonenBreugelVerbindt.

De Mileuvriendinnen Iris en Iris