Oma Toos bij haar vogelhuisjes
Oma Toos bij haar vogelhuisjes Foto: Wil Feijen

Oma’s vogelhuisjes

Algemeen

‘Ik kan niet stilzitten, er is altijd wel wat te doen’

Bij toeval stuitte de redactie van DeMooiSonenBreugelKrant op de Facebookpagina van Oma’s vogelhuisjes. Op deze pagina laat een stralende, inmiddels 95-jarige Toos, ‘zeg maar oma Toos, dat doet iedereen’, zien hoe zij vogelhuisjes, gemaakt door haar dochter Annemieke, opsiert met natuurlijk materiaal. De vogelhuisjes zijn te koop, maar er is geenszins sprake van commerciële inslag. Het is vooral zo fijn dat oma Toos bezig is, want dat is het allerliefste wat ze doet: “Zonde van mijn tijd om niks te doen.”

Redactie: Patricia van Baak

Zowel verslaggever als fotograaf kijken hun ogen uit als zij over het zijpad naar het huisje van oma Toos lopen. Ooit was het een huis met kantoorruimte, maar nu is het een huis met mantelzorgwoning. Dochter Annemieke woont in het huis, oma Toos in haar woon-werkatelier. Aan de buitenmuur hangen diverse kleurrijke en glinsterende diamond painting-creaties en er hangt een vogelhuisje met laddertje en een met een deurtje. Op de grond staat een warm huisje voor de poes. 


Oma Toos  en dochter Annemieke bij hun vogelhuisjes - Wil Feijen

Als we aankloppen hoort oma Toos ons niet; door het raam zien we dat ze geconcentreerd een nieuw diamond painting-schilderij aan het maken is. Even later neemt ze ons mee naar haar tuin en atelier. Overal is de creativiteit van oma Toos te zien: potten, tafeltjes, dienbladen en spiegels beplakt met kleurrijk mozaïek of met de diamantsteentjes die over zijn, een wand met vogelhuisjes, en een werktafel. Bijna verwonderd is ze over de bewondering: “Ik vind het leuk om bezig te zijn, er is altijd wel iets te doen.” 

“Zonde van mijn tijd om niks te doen.”

Eenmaal aan de koffie - hond Kaatje drinkt uit een eigen bakje koffie met ons mee - vertelt oma Toos dat ze altijd heel creatief is geweest, maar daar was lang niet altijd tijd voor. Ze wordt als 5e geboren in een gezin van 13 kinderen. Toen haar moeder weduwe werd, zorgde en werkte Toos mee in het gezin. Ze trouwde en kreeg twee kinderen, en heeft geleerd alles zelf te doen in huis. “Ik heb altijd hard gewerkt”, zegt oma Toos, en vervolgt met een glimlach: “Daarom ben ik zo oud geworden.”

Liefde voor de natuur
De liefde voor de natuur loopt als een rode draad door haar leven heen. Met haar kinderen, en later met haar kleinkinderen, was ze veel in de bossen te vinden. Vogels, en met name uilen, fascineren haar: “Elk leven is een leven, elk leven heeft zijn kwetsbaarheid. Ik vind het fantastisch om dit door te mogen geven.” Het idee om een vogelhuisje te maken ontstond spontaan bij het vinden van een mooi gevormd stuk hout. Oma Toos beplakte het huisje met knopen, maar dat was niet zo’n goed idee: de vogels pikten deze er zo weer af. Natuurlijk materiaal bleef wel goed zitten; zo haalt oma Toos de schubben van dennenappels af om deze als dakbedekking te gebruiken.

Inmiddels zijn er al vele vogelhuisjes gemaakt. Oma Toos is groot liefhebber van de stijl van Anton Pieck en laat deze terugkomen in de vogelhuisjes, door er bijvoorbeeld een fietsje bij te plakken. Zomaar wat namen van oma Toos’ vogelhuisjes zijn: ‘t bezemhuisje, ’t wiebelhuisje, ‘t parapluhuisje, ‘t bromsnorhuisje, ’t Eftelinghuisje en ’t schoolmeesterhuisje. Mensen mogen aan oma Toos hun wensen en bestellingen doorgeven: “Maar ik moet er wél mijn gemak over kunnen doen. Ik moet er mijn plezier en gevoel in kunnen blijven leggen.”

zo haalt oma Toos de schubben van dennenappels af om deze als dakbedekking te gebruiken

Interesse?
Neem een kijkje op de Facebookpagina van Oma’s vogelhuisjes en zie hoe oma Toos werkt aan de vogelhuisjes, hoe haar achterkleinkinderen haar helpen, en bekijk de talloze mooie, unieke creaties. Heeft u interesse, dan kunt u - ook via Facebook - een appje of mailtje sturen naar Annemieke. “Alleen even komen kijken mag ook hoor; de belangstelling alleen al is zo leuk”, vult oma Toos aan. Uiteraard wel eerst een afspraak maken, er is namelijk grote kans dat oma Toos druk bezig is...