Column Luc
Column Luc Foto: Wil Feijen

Column Luc: Big brother is watching you

Column Column

Big brother is watching you

Ik was een beetje aan het zoeken op het internet, naar vakantiehuizen in Zuid-Limburg. Ik sloot de betreffende pagina en ging vrolijk verder, om doodgegooid te worden met advertenties. Over vakantiehuizen. In Zuid-Limburg. Toeval bestaat niet, Big Brother was watching me.

Ik vind het anders maar wat handig. Ik word op je wenken bediend! Niet alleen via internet worden we in de gaten gehouden, naar het schijnt worden ook telefoongesprekken of chats gescand. Dat is vervelend, als je terrorist bent of vreemdgaat, of anderszins iets te verbergen hebt. Dan moet je overschakelen op rooksignalen, de tamtam of de ouderwetse postduif.

Ga maar na, als je even geen idee hebt wat je wilt eten vanavond, dan hoef je maar even op Google te zoeken. In een mum van tijd heb je tientallen zo niet honderden suggesties. Heb je geen zin om de deur uit te gaan, komen ze het nog brengen ook. Iedere wens wordt vervuld door die lieve, onbaatzuchtige bedrijven die de gegevens kopen van die al even behulpzame jongens en meisjes bij Gezichtsboek etc. Nog voordat je je realiseert dat je een wens hebt, is die al vervuld. Het kan bijna niet mooier. We mogen deze filantropische instanties dankbaar zijn!

Filantropisch? Het is niet verkeerd dat ze er iets aan overhouden, voor niets gaat de zon op. Het is onbeleefd om mijn gegevens door te verkopen zonder mij een percentage te geven, maar ach, ze doen zulk goed werk. Een andere geweldige dienst is het geven van reviews. Prachtig toch, dat je als je ook maar ergens voorbij bent gelopen je mening mag geven? Zo kun je meehelpen aan een steeds betere wereld, waarin je als consument steeds beter op je wenken bediend wordt. Ik noem het vooruitgang. Nog even, en mijn internetvrienden weten wat ik wil, waar ik het wil en nog vóórdat ik zelf weet dat ik het wil.

Daarom deel ik alles op het internet, ik heb niets te verbergen! Ik post alles wat los of vastzit en heb over alles en iedereen een mening, of ik er iets van weet of niet. Ik bekommer me niet om wat ik zeg, of mijn wachtwoorden etc. wel goed beveiligd zijn en of mijn privacy in het gedrang komt. Je moet er wat voor over hebben, om de wereld beter te maken.

Big Brother is watching you, van mij mag-ie! Als hij maar even de andere kant opkijkt als ik naar de WC moet.