MAxima MC opent inlooppunt voor mensen met kanker en hun naasten.
MAxima MC opent inlooppunt voor mensen met kanker en hun naasten. Foto: Karin Verhoog

Inlooppunt Máxima MC voor mensen met kanker en hun naasten

Ingezonden

Son en Breugel/Eindhoven/Veldhoven - In april opent het Inlooppunt Leven met en na kanker van het Máxima Oncologisch Centrum (MOC) haar deuren. Een team van goed opgeleide vrijwilligers gaat kankerpatiënten in de twee locaties van het Máxima MC (MMC) psychosociale ondersteuning bieden. Dit gebeurt in samenwerking met De Eik, het centrum dat zich al jaren voor dezelfde doelgroep inzet. “De medische zorg is in onze ziekenhuizen goed op orde, maar we willen graag meer bieden”, zegt Mariëlle Leermakers, projectleider van het MOC.

Drie jaar geleden kreeg Ton Beysens (75) te horen dat hij uitgezaaide longkanker had. “Een enorme schok”, herinnert hij zich. “Waar ik op dat moment geen raad mee wist. Ik kreeg de uitslag en een behandelplan, ik maakte de nodige vervolgafspraken en stapte in mijn auto naar huis. Eenmaal thuis wist ik niet waar ik het moest zoeken. Niemand kon op dat moment al mijn heftige gevoelens opvangen, maar ik had het fijn gevonden als er in het ziekenhuis een plek was geweest waar ik even in alle rust het slechte nieuws had kunnen laten zakken en bij iemand een luisterend oor had gevonden.” Aan precies díe behoefte gaat Máxima MC in zowel de Veldhovense als de Eindhovense locatie vanaf april voldoen.

De diagnose kanker zet een mensenleven op z’n kop, weet internist-oncoloog Lieke Simkens als geen ander. “Tijdens mijn drukke spreekuur heb ik gemiddeld genomen vijftien minuten per patiënt. Daarin moet ik hem of haar vertellen hoe hij of zij er medisch gezien vóór staat, moet ik de behandelmogelijkheden bespreken en wil ik ook graag reageren op wat dit alles voor hem of haar betekent. Ik probeer dat kwartier zo efficiënt mogelijk te gebruiken, maar ik heb gewoonweg niet de tijd om de aandacht te geven die ik zou willen. Daarom ben ik blij dat er op korte termijn een team goed opgeleide vrijwilligers komt, dat in alle rust een luisterend oor kan bieden.”

“Het draait in het ziekenhuis in de eerste plaats om de patiënt, maar vergeet hun naasten niet”, zegt Angelique Brands, die als verpleegkundig specialist borstkanker weet hoe groot de impact van deze ziekte op familie en vrienden kan zijn. “Ook voor hun is het fijn als er een plek is waar ze hun ongerustheid kunnen uiten en vragen mogen stellen. Patiënten denken op den duur ‘ik wil niet zeuren’ of ‘ik zal mijn naasten er maar niet mee lastig vallen’. Die naasten denken op hun beurt vaak hetzelfde en ook voor hen kan het Inlooppunt van het MOC iets betekenen.”

Lindy Wijnen, coördinator samenwerking ziekenhuizen vanuit De Eik, heeft ervaring met de psychosociale ondersteuning van mensen met kanker en hun naasten. “In De Eik kunnen mensen terecht voor een goed gesprek in een huiselijke sfeer. De koffie staat er altijd klaar. Bovendien is het een plek om lotgenoten te ontmoeten. De huiselijkheid die De Eik kenmerkt willen we ook graag creëren in Máxima MC.”

Arts Lieke Simkens hoopt dat het Inlooppunt een verbinding gaat vormen tussen het ziekenhuis en thuis. “Als kankerpatiënt ben je vaak in het ziekenhuis. Het is fijn als daar een plek is waar je informeel wordt opgevangen, jezelf kunt zijn, raad kunt vragen en aanvullende informatie kunt krijgen.”

De inlooppunten zijn op werkdagen open. “We streven naar twee vrijwilligers per dagdeel. We zoeken mensen die goed kunnen luisteren, empathisch zijn, stevig in hun schoenen staan en hun eigen grenzen goed kunnen bewaken”, aldus Lindy Wijnen, die ook nog meldt dat de vrijwilligers adequaat worden opgeleid. Voor meer info: Vrijwilliger Inlooppunt ‘Leven met en na kanker’ - Werken bij MMC

 

v.l.n.r. Lindy Wijnen, coördinator samenwerking ziekenhuizen van De Eik, Angelique Brands, Verpleegkundig Specialist borstkanker, Ton Beysens, patiënt, Lieke Simkens, internist- oncoloog, Mariëlle Leermakers, projectleider MOC
Yannick Vrielink en Harm van Koppen winnen de 59e editie van de ELE Rally
Sport 16 uur geleden Yannick Vrielink wint op grootse wijze ook de ELE Rally
Thema:'Fotografeer kunst in Son en Breugel'
Algemeen 17 uur geleden Fotoclub Son en Breugel bestaat een jaar
Archieffoto Lazy Sonnie: Ted Swinkels & Maikel van Hak
Algemeen 19 uur geleden Big Chief & The Greasy Spoons tweede band op Lazy Sonnie Festival
Wateroverlast Wilhelminalaan in Son en Breugel
112 Berichten 25 mei, 19:44 Wateroverlast Wilhelminalaan in Son en Breugel
Prachtige doorkomst van Gerard de Rooy en Tom Colsoul in de Subaru S5 WRC
Sport 25 mei, 17:38 Eerste avond in de ELE Rally bracht verrassingen
Bouke Scholten
Algemeen 25 mei, 17:00 Blauwe Kei, Theater aan de Noordkade pakt groots uit in nieuw seizoen