OnsDorpKwist
OnsDorpKwist Foto Rob Nijmeijer

Dagboek van een team van Ons Dorp Kwist

Algemeen

14 september 2015
De eerste mailcontacten worden gelegd met toekomstige deelnemers.
In voorafgaande edities is er voor de teamnaam OpStand gekozen vanwege de ligging in de woonwijk. Hele discussies zijn er daarna gevolgd of deze naam wel gehandhaafd zou moeten worden omdat het voor een aantal echte Sonnenaren een geuzennaam is. Echter, het gaat om de leden van het team en het plezier en dus zo maar gehouden.
Tekst uit de mailuitnodiging: graag reactie. Dan weten we of OpStand dan wel afstand moet doen van deelname dan wel bestand is gebleken van alles. Dan hebben we voldoende weerstand blijkbaar. Ik weet niet of er nog extra bijstand te vinden is om over een nog betere eindstand geen misverstand te laten bestaan.

22 september 2015
Bijeenkomst met toekomstige kwisdeelnemers.
Er zijn nog een paar mensen aan het nadenken, maar er wordt volop gemaild. We zullen ze in het dorp eens een poepje laten ruiken! De koppen worden bij elkaar gestoken om te brainstormen over de manier waarop we op 9 oktober te werk zullen gaan.
Eerst wordt er even geëvalueerd of de manier waarop we het vorig jaar aan hebben gepakt de juiste was of dat we toch een ietwat andere werkwijze moeten toepassen. Nieuwe teamleiders, nieuwe ideeën. De leeftijdsverdeling van het team is top dit jaar!
Wat hebben we nodig? Weer de bewaarde jaargang van Forum?
Ook worden er knutselspullen voor dit jaar verzameld. Vele huishoudens hebben nog wel wat liggen.
Is er ook een achterban? Mensen die op afstand vragen gaan opzoeken en gebeld kunnen worden gedurende de avond?
Door speurwerk zijn de rubrieken inmiddels bekend en kan de verdeling van de expertise plaats vinden. Wie gaat er fietsen? Wie gaat de geheime opdracht doen? Wie gaat de sponsoropdracht doen? Wie welke rubriek?

23 september tot 6 oktober
Groepsapp 's worden aangemaakt. De voorpret is al groot.
Er wordt volop getraind met het team. Fietstochten worden ondernomen om alvast in shape te zijn voor de fietsopdracht.
Een goede voorbereiding is het halve werk, dus dagelijks verschijnt er in de mailbox een opdracht van voorafgaande jaren om mee aan de slag te gaan.

Voorbeelden van oefenvragen:
Welke hoofdstad staat hier? ONQJMEQVU
Welke bekende ambtenaar komt uit Son en Breugel? Geef zijn/haar volledige namen.
Was Breugel ooit groter dan Son? Zo ja, wanneer?
Voor welk bouwwerk is Son deels verwoest?
Wanneer was de laatste "volksopstand" in Son en Breugel? En waardoor werd deze veroorzaakt?

De grote avond
Om 19.00 uur zit het team, 25 mensen sterk, vol verwachting op de teamcaptains te wachten. Zij hebben zojuist het hele pakket vragen gekopieerd en het voorlezen van alle vragen kan beginnen. De eerste antwoorden worden op papier gezet.
De deelnemers verspreiden zich daarna over twee huizen. Daar is de dag daarvoor gezorgd voor bekabeling en verbindingen. Speciale wifi-wachtwoorden zijn beschikbaar en het teamwork kan beginnen.
Gedurende de avond blijkt dat alleen de koffie en thee van het eerste uur is genuttigd. Chips, snacks, biertje. Er is geen tijd voor. Opzoeken, elkaar bevragen, tussentijds appen zijn de werkzaamheden van de avond. Kinderen zijn aan het "loomen" en maken een armbandje. Een speciaal samengesteld team is de hele avond bezig met het fabriceren van een heuse Sjerlokkie.
Een runner brengt steeds de antwoorden naar de teamcaptains die in hun netste handschrift de antwoorden op het origineel schrijven.

Ineens is het 22.30 uur. Met z'n allen verzamelen in een huis en de puntjes worden op de i gezet. Welke vragen staan nog open? Hoe kunnen we nog snel zorgen dat er wel op iedere plek iets is ingevuld?
Om 23.15 uur wordt er met een kostbaar pakket naar het Vestzaktheater gereden. De missie is weer geslaagd en het vragenboek inclusief de nodige opdrachten wordt vol trots ingeleverd.

De afterparty kan beginnen! Leuk om zo je straatgenoten en vrienden beter te leren kennen.
Er is volop tijd om na te praten over wat een ieder gedurende de avond heeft gedaan. De geheime opdracht bleek boogschieten te zijn geweest en de fietsers vertellen volop wat ze onderweg zijn tegengekomen.

Stipt 4.00 uur wordt de afwas op het aanrecht gezet en de lamp uitgedaan. Met een voldaan gevoel wordt het hoofdkussen opgezocht. Volgend jaar zeker weer! We gaan er dan ook weer voor!

Organisatie super bedankt!!