JanSmit
JanSmit

Dorpsgenoot van 84 schrijft kinderboek

Algemeen

Om een kinderboek te schrijven hoef je geen kleuterjuf of Annie M.G. Schmidt te zijn geweest. Het levende bewijs daarvan vormt Sonnenaar Jan Smit, die beroepshalve nooit met kinderen te maken heeft gehad maar zich met zijn 84 jaar nog prima kan inleven in de kindergeest. Omstreeks 23 oktober ligt zijn "De grote schat van de aarde" in de boekwinkels.
Voor iemand op vrij hoge leeftijd, die in verre landen achtereenvolgens als stoker/machinist, avondstudent en A-gediplomeerd verzekeringsadviseur levenservaring opdeed, en ook nog eens scoorde als Nederlands kampioen in verschillende takken van atletiek, lijkt 'atypisch' een understatement als kinderboekenschrijver. "Toch was het voor mij niet nieuw" aldus Smit. "In de jaren 60 schreef ik al kinderboeken. De Wraak van Sinjeur Hovius en De Vlucht voor het IJs. Van beide uitgaven zijn zo'n 10.000 exemplaren verkocht. Ik deed het voor mijn plezier, het geld vond ik niet zo belangrijk. Ik verdiende er zelf een dubbeltje per stuk aan".

Toen en nu
Toen zijn werk en zijn gezin alle tijd opeisten, legde hij zijn pen neer. "Maar na mijn pensionering begon het weer te kriebelen, en de uitgever was ook meteen enthousiast."
Wat zijn de verschillen bij het kinderboeken schrijven toen en nu? "Vroeger ging alles op een A4-tje hoor, met de pen. Maar tegenwoordig is het zo'n soeza eromheen. Een boek is tegenwoordig veel moeilijker dan Dik Trom. De drukker en de uitgever stellen ook zo hun eisen. En alles op de computer is erg wennen. Omdat mijn ogen niet meer zo goed zijn, zag ik ook dat aanwijzertje waar je zit op het scherm niet meer. Mijn zoon heeft daar toen een grote pijl van gemaakt en nu is dat wel te doen. En mij inleven in het leven van een kind, dat gaat mij volgens mij nog net zo goed af als vroeger."

Waar gaat het nieuwe boek over? "Het speelt zich 5000 jaar vóór Christus af. Dan kun je lekker fantaseren want er is toch niemand die weet wat er toen gebeurd is haha. Al had wat ik schrijf, in die tijd best echt gebeurd kunnen zijn. Maar meer ga ik er niet over verklappen! Ik ben trouwens alweer aan een nieuw kinderboek begonnen. Dat speelt rond 400 voor Christus. En dat is wel een beetje moeilijk want dat moet wél kloppen."

Atletiek
Voor een schrijver die Nederlandse records kogelslingeren, kogelstoten en gewichtwerpen op zijn naam heeft staan, is het lastig om die twee hobby's gescheiden te houden en Jan Smits is daarop geen uitzondering. Hij was in Nederland de bedenker van de Werkvijfkamp, die hij sinds zijn 60-ste uit oefent. Ondanks zijn leeftijd staat hij nog steeds driemaal per week op het veld bij Eindhoven Atletiek. "Al gaat dat niet meer allemaal zo goed. Ik heb twee nieuwe heupen en dan kun je niet meer goed draaien bij het kogelslingeren".
Gaan zijn kinderboeken dan over sport? "Het boek waar ik nu net aan begonnen ben speelt in Griekenland. In Sparta draaide alles om sport en krijgskunst."

"De grote schat van de aarde" is vanaf 23 oktober te bestellen bij de Traverse onder ISBN 9789048438198 en kost 14,95 euro