Stadsverlichting
Stadsverlichting

Stadsverlichting.

Algemeen

Verander de wereld vanuit
je huiskamer

Op dit moment komen er in 879 huiskamers in Nederland, op elke tweede zondag van de maand, mensen bijeen om een uur stil te zijn en/of om een uur te mediteren.
Vanaf nu kan dit ook vlakbij Son in de "huiskamer" van Opleidingsinstituut KIOM.
Enthousiast geworden door Tijn Touber, de oprichter van Stadsverlichting, hebben de in Son en Breugel woonachtige Rob en Femke Nijmeijer besloten om hun bijdrage te leveren aan dit mooie gratis initiatief.

Stadsverlichting is ontstaan om een cultuur van verlichting te stimuleren. Als mensen samen stil zijn, hebben zij een harmoniserend effect op hun omgeving, zo blijkt uit onderzoek. In steden waar regelmatig wordt gemediteerd, is er minder criminaliteit, is het minder druk op de spoedeisende hulp en zijn er minder verkeersongevallen. Voor een betere wereld hoef je de straat niet op. Je bent effectiever als je samen stil bent. In een tijd van verharding, individualisme en elkaar buitensluiten, wil Stadsverlichting een huiskamercultuur van samenhorigheid stimuleren: oases waar mensen welkom zijn voor een uur stilte, liefde en ontspanning, zodat zij zich weer thuis kunnen voelen bij zichzelf, elkaar en in hun leefomgeving.

Wie kan er meedoen?
Volgens Rob kan iedereen meedoen. Ervaring met mediteren is niet noodzakelijk. Tijdens de bijeenkomsten van een uur zijn er een aantal geleide meditaties en verschillende stilte momenten. Na afloop kan er nog even nagepraat worden.
"Mediteren is ook niet zweverig", vertelt Rob verder, "het is in het kort uitgelegd 'moeiteloos verblijven in wat is'. Dat betekent dat je even stil zit en door diverse technieken de waan van de dag en de waan van jouw gedachten observeert en voorbij laat gaan. Meditatie is niet proberen NIET te denken, wat sommigen vermoeden. Bij meditatie moet je ook niets, alles wat er langskomt aan gedachten is prima. Je hebt gedachten, je bent ze niet. En als je dat verschil kunt zien dan kan dat zomaar betekenen dat je stressniveau daalt, dat je een groter empathisch vermogen ontwikkeld of dat je minder last hebt van hoge bloeddruk, angst of boosheid.
Deze effecten zijn allang bekend en zelfs grote multinationals als Google, Apple, KLM, SAP, Facebook, KPMG en Philips hebben meditatieprogramma's lopen voor hun personeel. Bewezen is ook dat meditatie of Mindfulness in bedrijven een reductie laat zien in het ziekteverzuim. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven biedt zelfs een training Mindfulness aan als onderdeel in hun programma hartrevalidatie".

Hoe kan ik meedoen?
Aanmelden kan online via de site 'www.stadsverlichting.nu' en dan op het kaartje even zoeken naar de locatie van Opleidingsinstituut KIOM in Eindhoven Noord of via een mailtje naar 'info@kiom.nl'. Er zijn geen kosten aan verbonden en er wordt geen entree geheven.

Waar en wanneer?
De eerste bijeenkomst is zondag 13 december van 20.00 tot 21.00 uur en daarna elke tweede zondag van de maand. De locatie van Opleidingsinstituut KIOM is Ukkelstraat 2i in Eindhoven Noord. Tussen de John F. Kennedylaan, Bisschop Bekkerslaan en de Brussellaan.
Volop gratis parkeren voor de deur. Vanaf 19.30 is iedereen welkom.