Nederlanders onder elkaar: coureur Humphrey Senn en Will Joosten
Nederlanders onder elkaar: coureur Humphrey Senn en Will Joosten

In het Spoor van Dakar

Algemeen

Son en Breugel: In het Spoor van Dakar

Eddy Traas en Will Joosten van Stichting WE4DAKAR zijn op 30 december aangekomen in Buenos Aires.

En zij niet alleen. Op het vliegveld stapten ook de vele deelnemers en teams uit het vliegtuig. Ze werden onthaald door onze vrienden van We4Dakar oftewel door de aankomst vast te leggen op videofilm of door het maken van een foto.
De auto, de Toyota Land Cruiser, is opgehaald in de haven en het avontuur Dakar 2016 is begonnen. Op 31 december zijn de laatste stickers geplakt op de auto.

Door Désireé Brugmans

Door het mee reizen in de afgelopen jaren hebben Eddy en Will er veel nieuwe vrienden bij gekregen en oudjaarsnacht werd daar dan ook bij zachte temperaturen groots gevierd. Vol verwachting uitkijkend naar het Nieuwjaar en de start!
Zoals op de Facebookpagina van de heren werd geschreven: De Dakar Rally maakt vrienden voor het leven. Het is het beste gevoel dat je ooit krijgt en de hardste manier om je lijf doorheen te laten gaan. In ongeveer twee weken worden vrienden je familie. Familie over de hele wereld waar je op kunt rekenen!

Ieder Rally team heeft een bivak opgeslagen en men is onderweg naar Buenos Aires. Op 1 januari heeft de keuring plaatsgevonden van alle voertuigen. Het zijn niet alleen trucks en auto's die mee rijden, maar ook motoren en quads.
De route van Le Dakar 2016 is wel gepland, maar er kunnen nog wijzigingen plaats gaan vinden. Zeker is dat de Dakar Rally 2016 verrassend en uitdagend wordt, met meer zand en nieuwe routes dan het afgelopen jaar. De rally gaat door Bolivia en Argentinië.
Het programma per dag ziet er voorlopig als volgt uit:

02/01/16: Proloog / Verbindingsroute naar bivak dichtbij Rosario
03/01/16: Buenos Aires – Villa Carlos Paz
04/01/16: Villa Carlos Paz – Termas de Río Hondo
05/01/16: Termas de Río Hondo – Jujuy
06/01/16: Jujuy – Jujuy
07/01/16: Jujuy – Uyuni
08/01/16: Uyuni – Uyuni
09/01/16: Uyuni – Salta
10/01/16: Rustdag in Salta
11/01/16: Salta – Belén
12/01/16: Belén – Belén
13/01/16: Belén – La Rioja
14/01/16: La Rioja – San Juan
15/01: San Juan – Villa Carlos Paz.
De finish is op 16 januari in Rosario, Argentinië.
Op 2 januari is de proloog gehouden vanuit Buenos Aires. Het ging om een verbindingsroute naar het bivak, dichtbij Rosario. De proloog is zaterdag stilgelegd nadat een mini van een Chinese coureur op het publiek is ingereden en daarna niet meer hervat. De trucks zijn zelfs niet gestart. De coureurs die aan het rijden waren of nog moesten beginnen, zijn normaal richting Rosario gereden.

Op 3 januari zou de tweede proef worden gehouden. Iedereen stond te popelen om van start te gaan, maar de coureurs moesten noodgedwongen in de stromende regen naar het bivak.
Door de aanhoudende regen van de afgelopen dagen maakte race director Étienne Lavigne bekend dat de eerste etappe van Rosario naar Villa Carlos Paz werd afgelast. Door het slechte weer konden de helikopters niet boven de Special stage en aan het einde van het parcours vliegen. Hierdoor kon de organisatie de veiligheid van de rijders niet garanderen. De motoren en quads zijn in een konvooi onder "link section conditions" naar Villa Carlos Paz gereden. De etappe van 404 kilometer verbinding en 227 km special stage zal niet meetellen in de uitslagen.
Gerard de Rooy had alle begrip voor de beslissing. "Als we zouden zijn losgelaten weet ik zeker dat er serieuze ongelukken zouden zijn gebeurd."

Beekjes zijn in Argentinië rivieren geworden. De vraag is of er de komende etappes wel gereden kan gaan worden.
Daarover meer in de volgende editie van DeMooiSonenBreugelkrant.