Cartoon: Sandor Paulus
Cartoon: Sandor Paulus

Home Zweet Home

Column

Weet je wat pedagogisch super onverantwoord is maar wel héél handig?
Ik ga die tips met jullie delen omdat ze gewoonweg té geniaal zijn om het voor mezelf te houden.

(Nu moet je voor jezelf even een leuk riedeltje in gedachten nemen)

Tip één:

• Als de kinderen op zondagochtend op een onkerkelijk tijdstip wakker worden sluip dan naar beneden, haal bekers melk en sneeën peperkoek en laat ze dat in het ouderlijk bed opeten. Tablet erbij of KRO's kindertijd aanzetten op tv en tadááá, gegarandeerd dat je nog een uur kunt snoezen.

Tip twee:

• Heb je je s'ochtends verslapen maar moeten de kinderen toch écht wel op tijd op school zijn? Smeer chocoladepasta op die boterhammen. Wedden dat het ontbijt sneller op is dan wanneer je er biologische kipfilet of smeerkaas opdoet.

Tip drie:

• Loop je achter met de was en ligt er bijna niets meer in de kast? Ach, die groene legging matcht heus wel leuk met dat oranje poezenshirt en roze vestje. En dan zeggen: 'Ja, schattig hè, heeft ze zelf uitgekozen!' Ok, dat is niet perse pedagogisch onverantwoord, maar wel makkelijk.

Tip vier:

• 'Mama! Ik heb honger!' antwoord dan: 'Hónger. In Biafra, daar hebben ze honger. Jij hebt trek.' Een niet heel verantwoorde vergelijking maar het werkt wel.

Tip vijf en tevens de laatste:

• Die fiep, speen of hoe je het dan ook wil noemen. Die ligt bij ons alleen in bed voor s'nachts. Althans, dat dénkt de jongste. Ik biecht op: ik heb een extra exemplaar in m'n tas. Voor als het gehuil écht te veel decibel haalt.

Zoals je ziet zijn deze tips het beste toe te passen wanneer de luidheid toeslaat.
Oh, en een comment: lees met een knipoog.
Succes!