Foto: Adrie Neervoort
Foto: Adrie Neervoort

Dodenherdenking Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - Woensdag 4 mei was het zover, even voor 20.00 uur was het al behoorlijk druk bij het oorlogsmonument de Parachutist bij de vijver in Son. Jong en oud en opvallend veel jeugd waren er verzameld voor de dodenherdenking.


Door: Gertie van Beuningen

In de verte luiden de kerkklokken en hoorde je de tromslagen van Pro Honore et Virtute. Als zij samen met het Sint Catharina gilde arriveerd bij de vijver kan de ceremonie beginnen. Na een kort welkom door Carola Mul van de gemeente, volgt het taptoe signaal op de trompet door Hans Mulder, die de twee minuten stilte inluidt.
In die twee minuten stilte, staan we stil om te realiseren dat wij twee minuten stil mogen zijn in vrede. Je hoort de stilte van de vrijheid en het fluiten van de vogels volgens Robert Visser, die als loco burgemeester een toespraak hield.
Na de vaandelgroet van het gilde werd er geluisterd naar Pro Honore et Virtute. Direct daarna gevolgd door het voorlezen van het gedicht "oorlog" door Marieke Sanders en het leggen van de kransen door Robert Visser, de Sinti gemeenschap, scouting Margaretha Sinclair en de veteranen.
Daarna kreeg het aanwezig publiek de gelegenheid om ook bloemen te leggen terwijl de harmonie passende muziek speelde.
Robert Visser neemt het woord, in zijn toespraak vertelt hij dat vrijheid niet vanzelf sprekend is. Want sinds 1945 zijn we nog niet vrij geweest van oorlog in de wereld. Laten wij onze vrijheid doorgeven aan de volgende generatie en aan onze nieuwe Nederlanders. Vrijheid is namelijk van ons allemaal en vrijheid kun je delen. Zo veel mensen kennen geen vrijheid.
Tot slot sluit Pro Honore et Virtute af met het Wilhelmus. Er wordt nog wat nagepraat aan de vijver, en zo komt deze indrukwekkende dodenherdenking in Son en Breugel tot een eind.
We hebben even stilgestaan, bij diegene die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding