Afbeelding

Omgekeerde afvalinzameling Son en Breugel: verrassende effecten

Algemeen

Onder internationale druk en het groeiend besef dat de CO2-reductie verder moet worden doorgevoerd, hebben 20 Nederlandse gemeentes in mei 2012 een Afvalmanifest ondertekend. De doelstelling hiervan, reductie van het restafval tot 5% van het totaal in 2020, wordt door iedere deelnemende gemeente anders ingevuld.

De gemeente Son en Breugel heeft dit gedaan met een compleet ander inzamelsysteem, dat kort samen te vatten is als "omgekeerd afvalinzamelen". Het proefproject "'t Zand, Afvalloos!" draaide in de wijk 't Zand en trok al snel nationaal én internationaal belangstelling.
Waar andere gemeentes in grote lijnen herbruikbare afvalproducten weg laten brengen en zelf restafval ophalen, gebeurde in het proefproject precies het omgekeerde: restafval wegbrengen, herbruikbare afvalproducten ophalen. Op zich is dit niet nieuw in Nederland, maar dat de ondergrondse containers ook kunnen wegen is dat wel.
De MooiSonenBreugelKrant nam een kijkje achter de schermen, waar dit systeem werd bedacht er sprak met Arjen Obbema van de gemeente Son en Breugel, projectleider materiaaltransitie. lees er alles over in onze uitgave morgen woensdag 11 mei.