Afbeelding

Willem van Roij geeft lezing, tijdloze werken uit het RIJKS bij Donjon

Algemeen

Het Rijks in Huis: Lezing 23 juni i.s.m. van Piere
Kunsthistoricus Willem van Roij over de tijdloze werken uit het RIJKS

Op donderdag 23 juni om 20.00 uur verzorgt kunsthistoricus Willem van Roij een lezing over de kunstwerken uit het RIJKS. Eerder dit jaar verscheen het prachtige en exclusieve boek van vormgever Marcel Wanders, waar momenteel de limited edition (35 kg!) van RIJKS bij de Donjon te zien is. Tijdens deze avond bij de Donjon (Ekkersrijt, Son en Breugel) neemt Willem de gasten mee langs de werken uit dit boek; met een kort college over onze Meesters uit de Gouden Eeuw, de Eregalerij en de geschiedenis van het Rijksmuseum. De toegang voor de lezing is gratis, gelieve aan te melden via donjon.nl/rijks

Tijdens onze laatste reis naar Designstad Milaan in April stuitten wij op de jaarlijks zeer inspirerende presentatie van Marcel Wanders en zijn merk Moooi! Wanders presenteerde hier onder andere zijn laatste creatie "Rijks, Masters of the Golden Age." Zelf werden we op slag verliefd op dit unieke boek waarbij de combinatie tussen de designer en kunst naar voren komt. We vonden dan ook een mooie samenwerking tussen de bekendste boekwinkel uit Eindhoven, van Piere, om dit boek in haar rijkste vorm te presenteren.

Rijks is een eerbetoon aan de zeventiende-eeuwse Nederlandse meesterwerken van de prestigieuze Eregalerij van het Rijksmuseum. Deze unieke kunstuitgave combineert verfijnde materialen met de meest innovatieve technieken en inzichten van bekende denkers en kunstenaars uit de hele wereld. Het boek brengt de lezer oog in oog met meer dan 60 iconische schilderijen, zoals Rembrandts Nachtwacht en Vermeers Melkmeisje. Hedendaagse denkers leggen uit hoe hun blik op de wereld is beïnvloed door deze schilderijen. De verhalen bieden een nieuwe kijk op deze meesterwerken – en op het leven zelf. Het boek, weelderig uitgevoerd in leer, met schitterende handgeschreven kalligrafie, is gedrukt met verfijnde technieken op hoogwaardig papier.

Marcel Wanders (Boxtel, 1963) is een buitengewone verschijning in de wereld van design. Met zijn werk wil hij "een liefdevolle omgeving creëren, leven met passie en onze stoutste dromen laten uitkomen." Deze filosofie is duidelijk herkenbaar in Rijks een boek dat voortkomt uit Marcels diepe bewondering voor het ongelooflijk rijke artistieke en intellectuele verleden.