Afbeelding

Kuylkamp festival van start ''Hier moet je gewoon zijn geweest''

Algemeen

Het festival KuylKamp vindt zoals de afgelopen 5 jaar al plaats vanaf de vrijdagavond. Op de vrijdag en zaterdag is er een mooi programma met diverse livebands en een all-in-arrangement met eten, drinken en livemuziek. Ook is er de mogelijkheid om je tentje op te zetten om zo het hele weekend non-stop te genieten. ''Het is gewoon een mooi festival, niet heel groot, goede sfeer en goede ambiance. Het is vooral heel gezellig en relaxed.''


Door: Loeki vd Broek en Esmée Kneppers

Je kunt op deze manier voor weinig geld een avondje of weekend uit naar een festival vol livemuziek. Zo speelt bijvoorbeeld op zaterdagavond de band Old, Grey & Restless en op vrijdagavond de band Harvest Moon, die overigens pas in Liverpool hebben opgetreden in de Cavern club waar de Beatles hun carrière startten. ''Er staat best wat!'', zegt Hans enthousiast, ''het is zeker de moeite waard als je van livemuziek houdt.'' ''Dat het doel van de zondag het entertainen is van mensen met een beperking, is al duidelijk'', zo begint Hans Teulings, die op de achtergrond de organisatoren van KuylKamp ondersteunt.
Het is allemaal begonnen met de Eindhovense band Plakband. Martien Kuypers, lid van deze band en waar overigens de Kuyl in KuylKamp vandaan komt, legt uit: ''Toen wij zeven en een half jaar bestonden besloten we om een feest te geven. We hebben in al die jaren naast vrienden, familie en omgeving, ook erg veel voor gehandicapten opgetreden. Daarom wilden wij op ons feest ook plaats maken voor gehandicapten. Toen wij tien jaar bestonden hebben wij opnieuw een feest gegeven dat voor de eerste keer plaats vond op De Kuilen bij Jos van Wanrooij. Na dit feest, zeiden we tegen elkaar dat het toch best veel werk en geld was, aangezien wij als band alles betaalden en verzorgden. Toen ben ik op zoek gegaan naar mensen die mee wilden helpen om dit feest vaker te organiseren, maar waar iedereen dan financieel aan bij zou dragen.'' Zo kwamen ze op het idee van de all-in ticketprijzen die voor iedereen gelden, zoals de organisatie en bandleden. ''Wie wij ook telkens erbij wilden betrekken zijn de gehandicapten'', zegt Martien. ''Naast hen zijn we ook een kindvriendelijk festival met een kindertent en -activiteiten.''
Ook hebben ze een stichting opgezet genaamd FlauweKuyl. ''Het doel van deze stichting is het verzorgen van een laagdrempelig festival.'' Maar laagdrempelig of niet, velen uit Son en Breugel hebben weinig tot geen idee wat KuylKamp nou echt inhoudt en hoe goed georganiseerd het eigenlijk is.
''We zijn niet zomaar een alternatief vriendengroepje dat op een weiland een feestje geeft. Dat beeld is een beetje jammer en daar willen we vanaf'', zegt Martien Kuypers. ''Het is gewoon professioneel geregeld met geluids- en lichtinstallaties, goede bands, elektriciteitsvoorziening, nooduitgangen.. alles is geregeld." ''We hebben ooit het compliment gekregen dat diegene nog nooit zo'n georganiseerd chaotisch festival had gezien'', lacht Jos. ''Georganiseerd chaotisch, ja heerlijk'', grinnikt Jan Schopenhouer.
''Het alternatieve, dat is niet waar. Wij zijn niet een clubje met een alternatief feestje in het weiland. We zijn mensen die van livemuziek houden, waar iedereen van kan genieten; en voor vijftien euro kun je er gewoon all-inclusive bij zijn'', schetst Hans.
''Wat ook erg leuk is: je bent onderdeel van het Kuylkamp. Dan staat er een stapel borden na de barbecue en dan zijn er een paar die gaan staan afwassen'', zegt Martien. ''Dat gaat gewoon vanzelf, dat hoef je niet te vragen'', vult Jan aan.