Afbeelding

Brabantse Kampioenschap dressuur en springen

Algemeen


Het is de Nijnselse Ruiters en Ponyruiters weer gelukt. Dit jaar mogen ze alweer voor de vierde keer het Brabantse Kampioenschap dressuur en springen organiseren. In 2001, 2005 en 2010 kreeg de Nijnselse vereniging deze eervolle taak ook al toebedeeld.

Dit weekend, op zaterdag 13 en zondag 14 augustus strijden op de percelen van familie Van Gastel aan de Sonseweg en Villenbraken zo'n drieduizend combinaties om de Brabantse titels.
"Dit jaar is een bijzonder jaar voor onze vereniging", vertelt voorzitter Maarten Aarts. "We vieren dit jaar ons veertigjarig bestaan en dan is het toch bijzonder om de Brabantse Kampioenschappen te mogen organiseren. Eigenlijk hadden we aan de KNHS, de overkoepelende bond, gevraagd om de kampioenschappen in 2015 naar Nijnsel te laten komen. Dat is toen niet gelukt, maar dit jaar zijn we er natuurlijk ook heel erg blij mee".
Het wedstrijdprogramma is over twee dagen verdeeld. Zaterdag staan de pony's op het programma en zondag is het de beurt aan de paarden. Beide dagen zullen zo'n 1200 tot 1500 combinaties op het achttien hectare grote terrein tussen de Sonseweg en de Dommel strijden om de titels in springen, dressuur en afdelingsdressuur.
Hoog niveau
"Het publiek kan wedstrijden op een hoog niveau verwachten", vervolgt Maarten. "Omdat de afdeling Brabant de grootste landelijke afdeling van de KNHS is, is de belangstelling om aan het Brabantse
Kampioenschap ook erg groot. Zo groot zelfs dat in de zes kringen, die onze provincie telt, selectiewedstrijden worden gehouden. Dat garandeert dat elke kring zijn beste combinaties zal afvaardigen en dat maakt de beide dagen voor het publiek natuurlijk extra aantrekkelijk".
Toch zullen er enkele topruiters niet in Nijnsel aan de start verschijnen. Dat heeft alles te maken met de Olympische Spelen die  tegelijkertijd in Rio de Janeiro plaatsvinden. Omdat natuurlijk niemand de prestaties van de allerbeste ruiters ter wereld wil missen, wordt er zondagmiddag in de grote tent een beeldscherm opgesteld, zodat iedereen hun  verrichtingen in Rio kan volgen.
Vrijwilligers
Het organiseren van een Brabants Kampioenschap is voor een vereniging zoals de Nijnselse Ruiters en Ponyruiters een behoorlijke uitdaging. De ruiters zijn dan ook blij dat ze kunnen rekenen op de ondersteuning van de talloze vrijwilligers die al sinds het najaar bezig zijn met de voorbereidingen van het kampioenschap. Maarten: "kort nadat de kampioenschappen
aan ons zijn toegewezen, zijn we met zo'n 35 mensen in verschillende commissies gaan nadenken over alles wat er bij zo'n evenement komt kijken. In de aanloop naar het weekend komen daar steeds meer mensen bij. Zo hebben we deze week wel elke dag één of meer vergaderingen om de laatste puntjes op de i te zetten. Volgende week als het opbouwen begint dan zijn we wel met zo'n vijftig mensen in de weer. Het hoogtepunt is natuurlijk zaterdag en zondag, dan zijn er dagelijks maar liefst zo'n 125 vrijwilligers actief. Dat is ook nodig om de verwachte 10.000 bezoekers twee mooie dagen te bezorgen".
Sponsoren
Ondanks de inzet van de vele vrijwilligers zijn er aan het organiseren van zo'n kampioenschap hoge kosten verbonden. "Voor dat geld kun je een hele mooie en luxe auto van ver boven het middenklassesegment kopen", vertelt Maarten zonder dat hij verder op de kosten ingaat. "We zijn daarom ook heel erg blij dat we weer een groot aantal sponsoren bereid hebben gevonden om dit evenement financieel te ondersteunen. Speciaal voor die sponsoren is er op het terrein een streekmarkt en een promodorp ingericht. Daar kunnen zij hun bedrijf en hun producten aan de man brengen. Naast de sponsoren zijn natuurlijk ook de entreegelden en de opbrengst van de horeca een belangrijke inkomstenbron om de kosten van het evenement te dekken.
Drijvende kracht
"Voor ons is het organiseren van een evenement van deze omvang geen alledaagse bezigheid. Gelukkig kunnen we de ervaringen van 2001, 2005 en 2010 gebruiken, maar toch zal het dit jaar anders zijn dan de vorige drie keer", vertelt Maarten. "De drijvende kracht achter de drie andere kampioenschappen, was de in januari van dit jaar overleden Harrie Dekkers. Hij was erelid en een verenigingsmens pur sang en had alles in de aanloop naar en tijdens het evenement in de vingers. Hij keek dan ook uit naar dit Kampioenschap. Wij zullen Harrie's inbreng erg missen. Maar we zullen juist voor hem extra ons best doen om dit kampioenschap tot een succes te laten worden", zo sluit Maarten af.

Om alvast in de stemming te komen is er vrijdagavond 12 augustus op het evenemententerrein een groot feest. Daar is dan Meadowpop met een optreden van '90's now'. Het feest dat om 20.30 uur begint en tot 01.00 uur duurt, is voor iedereen toegankelijk. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via de website en bij de leden van de vereniging. De kaarten kosten in de voorverkoop 10.= euro en aan de kassa zijn de kosten 12.50 euro. De entree tijdens de wedstrijddagen bedraagt 5,= euro. Voor meer informatie  kijk op de website debrabantsekampioenschappen.nl