Afbeelding

Freedom Run lopen in vrijheid over een parcours met een geschiedenis

Sport

Op zondag 23 oktober was het dan zover, de tweede editie van de Freedom Run georganiseerd door de stichting 18 september uit Eindhoven. Deze editie speelde zich voor een groot gedeelte af op Sons historisch grondgebied.

Om 11.30 uur was de start op het terrein van Park Historia aan de Sonseweg in Best. Met meer dan 500 deelnemers was de opkomst het vijfvoudige van het aantal dat deelnaam aan de eerste editie. De deelnemers kwamen overal vandaan, er waren veel deelnemers uit ons eigen Son en Breugel aanwezig waaronder ook de Springbokken.
Leuk detail is dat dit misschien wel de enige hardloopwedstrijd is die wacht op vrouwelijke hardlopers die nog gebruik wilde maken van het toilet en daardoor in een wachtrij stonden. Iets later dan de bedoeling was ging daardoor de 10 kilometerloop van start direct gevolgd door de 6 kilometerlopers. Het parcours ging via Park Historia door de bossen van Son en Breugel naar de Paulushoeve aan de Sonniuswijk. Een plek waar zeker in de tweede wereldoorlog geschiedenis is geschreven. Als eerbetoon maakten zowel de 10 kilometerlopers als de 6 kilometerlopers een rondje rond de hoeve en vervolgden daarna ieder jun eigen weg met als einddoel weer Park Historia.

De stichting 18 september heeft deze sportieve manier van herdenken opgezet en werkt nauw samen met de gemeentes en organisaties uit Best en Son. "Sportief bewegen inspireert, motiveert en emotioneert mensen immers. Het maakt energie los. Hardlopen geeft je het gevoel van vrijheid', verwoordt Willem Biermans van de Stichting 18 september de gedachte.
Ook geeft hij aan 'Wij leven in een vrij land, in vrede en welvaart. Hoe het is geweest om in bezet gebied te moeten leven kan ik mij nauwelijks voorstellen. Vrij zijn en je vrij voelen is van alledag. Maar vrijheid is nog steeds geen vanzelfsprekende zaak. Kijk om je heen en je beseft dat het thema van de run 'Bewegen in vrijheid' steeds actueel blijft'.
Stichting 18 september bedankt alle deelnemers, sponsors, gemeentes en vrijwilligers en kijkt nu al uit naar de derde editie van de Freedom Run.