Afbeelding

SBC en gemeente wachten onderzoek naar rubbergranulaat af

Sport

Naar het veelbesproken rubbergranulaat, dat als infill wordt gebruikt bij veel kunstgrasvelden van voetbalclubs zal nader onderzocht worden.

Voor dit onderzoek is op 7 oktober opdracht gegeven aan het RIVM door minister Schippers (VWS). Het onderzoek bestaat uit literatuuronderzoek en veldonderzoek op 50 tot 100 kunstgrasvelden.
Uit deze combinatie van onderzoeken wordt inzichtelijk wat er in het rubbergranulaat zit, of er onder normale omstandigheden stoffen uit het granulaat vrijkomen en of dit mogelijk effecten op de gezondheid kan hebben. In december a.s. worden de resultaten van dit onderzoek opgeleverd. Minister Schippers heeft aangekondigd dat er een versneld onderzoek plaatsvindt (literatuuronderzoek) naar mogelijk schadelijke effecten op de gezondheid van rubbergranulaat op kunstgrasvelden.
Daarnaast gaat de VSG in samenwerking met de KNVB alle rubber ingestrooide
kunstgrasvelden in kaart brengen; daarbij wordt ook gekeken naar andere rubber ingestrooide velden, zoals sommige playgrounds.

SBC en de gemeente Son en Breugel zullen deze onderzoeken op de voet volgen.
Tussentijds zijn er al maatregelen getroffen zoals dat de kunstgrasvelden pas worden ingezet wanneer alle natuurgrasvelden bezet zijn. De jongste teams spelen in ieder geval niet op kunstgras en ook is de keeperstraining verplaatst naar de natuurgrasvelden.
SBC wacht dus af maar zit niet stil.