Afbeelding

Drie nationale records voor 85 jarige Jan Smit

Sport

Son en Breugel/Zutphen - zaterdag 29 oktober organiseerde Atletiekvereniging Hanzesport (Zutphen) voor de 10de keer een werpvijfkamp voor Masters, ter afsluiting van het baanseizoen 2016. Jan Smit uit Son gaf extra glans aan deze stralende herfstdag door maar liefst drie nationale records te verbeteren.

De 85-jarige nestor van de Nederlandse werpsport behaalde 17,03 meter met kogelslingeren, gooide het werpgewicht 6,81 meter van zich af en tilde het puntentotaal op de werpvijfkamp (kogelslingeren, kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen, gewichtwerpen) naar 2103 punten.

Een bijzondere prestatie voor Jan Smit, die nog wekelijks is te vinden op sportpark de Hondsheuvels van Eindhoven Atletiek, altijd samen met zijn coach Frans Klep. Het feit dat hij slechtziend is, en veel aan stabiliteit heeft moeten inleveren vanwege twee heupprotheses, maakt deze prestaties nog meer bijzonder. Komend jaar is het alweer 20 jaar geleden dat Jan Smit de werpvijfkamp introduceerde in Nederland. In 1997 schafte hij persoonlijk het eerste set werpgewichten aan en organiseerde Eindhoven Atletiek (toen nog PSV-Atletiek) de allereerste werpvijfkamp in Nederland. Inmiddels uitgegroeid tot een zeer geliefde discipline binnen de atletiek, met een grote aantrekkingskracht voor aanstormend werptalent.

De 85-jarige Jan Smit is nog steeds een gewaardeerde en graag geziene deelnemer op de (inter)nationale atletiekvelden. Een echte atleet, een pionier, een doorzetter en een groot ambassadeur voor sporten voor ouderen.