Afbeelding

Son krijgt een nieuwe kerk

Politiek

Son en Breugel - Donderdag 17 november hebben drie partijen: de heilige st. Oda Parochie, het st. Catharina Gilde en de gemeente een intentieverklaring naar buiten gebracht waarin zij aangeven de handen in een te zullen slaan om te komen tot realisatie ven een nieuwe kerk en passende huisvesting voor het Gilde.

In een toelichting gaf, Vincent Blom , pastoor van de heilige Oda Parochie, aan dat onder de nieuwe bisschop Mgr. de Korte van het bisdom Den Bosch een andere koers is ingeslagen. Na het jarenlang sluiten van kerken mag Son bij wijze van "pilot" een nieuwe kleine kerk gaan bouwen die aangepast is aan de wensen van vandaag. Een voorwaarde is dat deze nieuwe kerk gerealiseerd gaat worden nabij de oude kerktoren. Wethouder Robbert Visser (Dorpsbelang) is namens de gemeente bij de plannen betrokken en geeft aan dat de nieuwe kerk moet passen in de centrumvisie van de gemeente. Ook het st. Catharina Gilde zal bij de uitwerking worden betrokken. Het Gilde gaf bij monde van Henk Smits aan ook op zoek te zijn naar nieuwe huisvesting. Ook zij hebben de wens uitgesproken tot nieuwbouw in het centrum. Het Gilde heeft al 550 jaar banden met de Roomse geloofsgemeenschap in Son en een samenwerking in deze zou tot de mogelijkheden kunnen behoren.
Wethouder Visser spreekt over een unieke kans om gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken. Concrete plannen zoals financiering, aanpassing bestemmingsplan en ontwerp moeten nog worden uitgewerkt. De huidige Sint Petrus Banden kerk zal worden verkocht en gesloopt om de nieuwe plannen te kunnen verwezenlijken. Het is de verwachting dat het nog wel enige jaren zal duren voordat de nieuwe kerk en huisvesting gerealiseerd zijn.

Son krijgt een nieuwe kerk. Dat is bijzonder en voor vele goed nieuws. Waar de nieuwe kerk uiteindelijk gaat komen is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is dat de kerk in het centrum komt in de nabijheid van de toren. De toren maakte zoals velen weten voorheen onderdeel uit van de kerk en kent een bewogen geschiedenis.

De kerk brandde af op 29 december 1958. De oorzaak is nooit met zekerheid vastgesteld zowel opzet als onachtzaamheid met een straalkacheltje werden als oorzaak gezien. Wel speelde voor de brand dat de kerk veel te klein was geworden voor het sterk toegenomen aantal gelovigen. Dit heeft de geruchten na de brand natuurlijk alleen maar versterkt.
Na de brand is de kerk vervangen door een modern kerkgebouw dat in juni 1960 gereed was en veel meer mensen kon bevatten. Een storm in december 1960 maakte een definitief einde aan de oude kerk. In 1966 werd de kerk gesloopt; alleen de toren bleef staan als een ruïne. In 1975 werd de toren gerestaureerd en ook een spits werd weer aangebracht; die was weer iets minder hoog dan ze in 1958 was geweest. Ook de zandstenen versiering, die bij de neogotische aanpassingen was vervangen door hardsteen, werd weer aangebracht.

De toren is een Rijksmonument en zal binnenkort grondig worden gerestaureerd.
In de toren bevindt zich een carillon van 50 klokken, dat enkele keren per week door een beiaardier bespeeld wordt. Elk kwartier klinkt het automatisch speelwerk.
Misschien komt de nieuwe kerk achter de toren. Daar liggen nu in het plaveisel de contouren van de plattegrond van de oude kerk. Niets is nog zeker alleen dat er een nieuwe kerk in het centrum van Son gaat komen.

Misschien dat de geschiedenis de toekomst weergeeft. In augustus 1445 gaf hertog Filips de Goede toestemming voor het bouwen van een nieuwe kerk in Son. Hoe lang het bouwen ervan heeft geduurd is niet bekend maar de kerk werd omstreeks 1450 in gebruik genomen.