Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Gezellige middag aan de Sonse haven

Algemeen

De vrienden van Berkenstaete organiseren met regelmaat leuke uitstapjes voor de bewoners van Berkenstaete, dinsdag 11 juli was het weer zover. Van 14.00 tot ongeveer 16.00 uur zaten ze op het terras bij de Sonse Haven, aardig wat bewoners hadden de 'reis' ondernomen. Het terras zat gezellig vol!

Door: Lucas van As

Het weer viel niet tegen, het was weliswaar bewolkt maar er viel geen regen en de temperatuur was aangenaam. Het duurde even voor iedereen een plaats gevonden had en alle bestellingen waren opgenomen. Naast bewoners van Berkenstaete waren ook veel vrijwilligers aanwezig, bijna net zoveel als er bewoners waren. Het was de tweede keer dat een uitstapje naar de Sonse Haven georganiseerd werd, verteld Leny Achten, voorzitter van de Vrienden van Berkenstaete. 'Het is een mooie locatie, gelegen aan het kanaal en met veel groen', merkt Leny op.

Het is veel geregel, en je moet alles in de gaten houden, geeft Leny Achten aan. Als je ziet hoe iedereen geniet, is het de moeite waard! De Vrienden van Berkenstaete bestaan nu zo'n negen jaar, de doelstelling is om de bewoners van Berkenstaete naar buiten te krijgen. Ze willen er voor zorgen dat de bewoners midden in de gemeenschap blijven. Momenteel zijn er 120 donateurs, de Vrienden van Berkenstate is geen armlastige organisatie maar kan altijd donateurs gebruiken!

Een aantal plezierjachten ligt aangemeerd in de haven. Bij de ingang van terras liggen twee 'Zwaanfietsen', waterfietsen in de vorm van een zwaan, te wachten op belangstelling. Zou iemand een poging durven wagen?

Rond 14.30 uur komen de Gravelsingers al zingend aan, in een oude legersloep. Het kost even wat moeite om aan te leggen, dan stappen de Gravelsingers één voor één uit. Sommigen zien mij druk aan het schrijven, en vragen of ik hun tekst aan het opschrijven was. Anders hadden ze nog wel een kopie voor me … 'Nee hoor, dat is niet nodig. Dit is een andere tekst.', verzeker ik de zangers.

Ze stellen zich op voor het terras, allen netjes gekleed in een zwarte pantalon, een zwart vestje en strik, een rode sjaal en strohoed. De bewoners kijken verwachtingsvol naar de Gravelsingers, de voorbereidingen vergen enige tijd. De Gravelsingers staan onder leiding van dirigent Theo van der Steen en worden begeleid door accordeonist Rens Valkonet. De groep is opgericht naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van TV Pieter Brueghel, en zullen op 15 maart 2018 30 jaar bestaan. Een hele prestatie! Zeker als je bedenkt dat ook de Gravelsingers moeite hebben om nieuwe leden te werven. Dus, mocht u zich aangesproken voelen, meld u aan!

De Gravelsingers speelden twee medleys, met toch wel een duidelijk nautisch thema. Zo brachten ze onder andere 'Het kleine café aan de haven' ten gehore, een zeer toepasselijk lied! Ook populaire liedjes zoals 'Hee, gaode mee' en 'Nie zeure, nie kniezen' worden met verve gezongen. 'Vergit nie te lêve, want straks ben de oud', luid een regel uit dit lied. Toepasselijke woorden, voor iedereen!

Halverwege pauzeren de Gravelsingers even, tijd voor een lekker pilsje om de kelen te smeren. Ook aan het einde van de voorstelling nemen ze er nog een, op de goede afloop! De bewoners hebben zichtbaar én hoorbaar genoten, menigeen zong mee. Ook genoten ze van een hapje en een drankje, onder andere nieuwe haring, gesponsord door Vishandel Pelk. De bewoners hadden een geweldige middag, uw verslaggever was blij mee te mogen genieten!

Na het laatste lied van de Gravelsingers reageerde het publiek met een welgemeend: 'Ahhhhh…'. 'We want more', scandeerde het publiek vervolgens. Als toegeeft zingen de Gravelsingers het onofficiële volkslied van Brabant, 'Mijn Brabantse Land', een perfecte afsluiting.

Als het einde van de middag naderde, brak het zonnetje voorzichtig door. 'Je krijgt wat je verdient', vindt Leny Achten. Ik kan haar alleen maar gelijk geven! Leny bedankt de Gravelsingers. 'Het was een super voorstelling. Tot volgend jaar!', zegt Leny. Daar sluit ik me van harte bij aan!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding