Afbeelding

Wervingsactie brandweer groot succes.

Algemeen

Spannende maar geslaagde procedure
Past de brandweer bij mij? Deze vraag stond centraal in de workshops die Brandweerpost Son en Breugel organiseerde op 18 mei en 1 juni jl.

Door: Arjen Strik

De bedoeling van deze avonden was om mogelijk toekomstige vrijwilligers te laten proeven en snuffelen aan het vak van brandweerman of -vrouw. Brandweer Brabant-Zuidoost hoopte zo nieuwe kandidaten te werven, die als brandweervrijwilliger starten met de 1,5 jarige opleiding Manschap A, die de basis vormt voor het uitoefenen van het vak.
Berry Vercoelen, specialist Trainen en Oefenen, Veiligheidsregio Brabant Zuidoost : "De wervingsactie is een groot succes geworden. We hadden voor deze avonden 16 geïnteresseerden. We vonden het zelf ook best spannend hoe het zou uitpakken."

Zeven benoembare Aspirant Brandweerlieden
"Alle kandidaten wilden hun kandidatuur voortzetten. Uiteindelijk hebben we na gesprekken met de selectiecommissie en de inspraakcommissie, zeven benoembare kandidaten kunnen selecteren, die nu de aannameprocedure doorlopen, zoals het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag en het ondergaan van een Medische Keuring."
De selectiecommissie bestond uit de Operationeel Manager brandweerposten Mierlo, Nuenen, Son en Breugel; Harry van Uden en het Posthoofd van Son en Breugel; Arjen Brand. In het gesprek werd goed ingezoomd op de beschikbaarheid van de kandidaten, met name ook overdag, de realisatie van de opkomsttijden en de situatie van het thuisfront. De inspraakcommissie werd gevormd door drie directe collega's die keken of er een vonk oversloeg en of men als collega past in het team."

Berry Vercoelen vervolgt zijn verhaal. "Het starten met een praktijkgerichte workshop is ons uitstekend bevallen. Op deze manier van werven kunnen we de kandidaten al vroeg in de praktijk zien en een oordeel vormen of men uit het juiste hout gesneden is voor de brandweer. De veiligheidsketen is in de praktijk veel meer dan alleen een brand blussen. We houden ons bezig met voorlichting en advies over brandveiligheid, rampenbestrijding, het redden van mensen en dieren, hulpverlening bij ongevallen met gevaarlijke stoffen, crisis- en risicobeheersing om zo bij te dragen aan een veilige samenleving." De competenties van een brandweerman zijn onzerzijds: daadkrachtig, empatisch, fysiek aanwezig, rustig, teamgericht, samenwerkend, doortastend, een mediator die actief kan handelen met goede sociale vaardigheden en professioneel geschoold is. Een aantal kandidaten vielen af op deze criteria, los van de scholing, en met twee kandidaten kwamen we tot de conclusie dat dit nog niet het juiste moment is om in te stromen, die worden een volgende ronde opnieuw meegenomen. Maar uiteindelijk we hielden zeven benoembare kandidaten over, die we graag in ons korps willen hebben.

Diploma Manschap A
Deze zeven kandidaten starten zo spoedig mogelijk met de basisopleiding Manschap A. De leergang bestaat uit de onderdelen: brandbestrijding, technische hulpverlening, ongevallen met gevaarlijke stoffen en waterongevallen. Na het behalen van het diploma Manschap A wordt de aspirant bevoegd manschap en mag uitrukken en deelnemen aan inzetten van de brandweer. Vrijwilligers
en beroeps krijgen dezelfde basisopleiding. Gelijktijdig met de opleiding volgt een intern opleidingsproces van leerwerkplekleren, deelname aan de wekelijkse oefenavonden bestaande uit praktijk- (inzet)oefeningen en theoretische bijscholing.

Positieve aandacht
"Al met al een zeer geslaagde wervingsactie voor onze nieuwe vrijwilligers," besluit Berry. "We willen hierbij alle betrokkenen danken voor hun inzet en motivatie. Ook dank aan DeMooiSonenBreugelKrant voor de mooie artikelen en foto's, die hebben er zeker toe bijgedragen dat deze wervingsactie breed in de schijnwerper is komen te staan. Met dit geweldige resultaat."