Afbeelding
Foto: Lucas van As

Bed in Breugel: duurzaam slapen in Breugel

Toerisme

Eigenlijk hadden ze helemaal niet het idee om een bed & breakfast te beginnen. Lieke Janssen en Maarten Segers waren op zoek naar een boerderij met veel ruimte voor hun dieren, maar Lieke was bang te achteraf te wonen en veel tijd kwijt te zijn met het brengen en halen van hun twee zoons, Job en Gijs. Toen kwamen ze hun huidige huis, aan de Sint-Genovevastraat 28a in Breugel, op het spoor. Het huis is gebouwd in 1980, maar heeft de uitstraling van een oude boerderij. Precies wat ze zochten!

Het huis heeft een prachtige, diepe tuin met een geweldig uitzicht. Het ligt midden in het dorp, maar heeft toch de ruimte en de landelijke uitstraling die het stel zocht. En er stond een klein gebouw in de tuin, dat als kas en werkkamer gebruikt werd. Er zat zelfs een keuken, wc en douche in. Dat was aanleiding voor Lieke en Maarten om het gebouw gekscherend 'B&B' te noemen tijdens de verbouwing.

'We wilden de werkkamer verbouwen', vertellen Lieke en Maarten. Tijdens die verbouwing is het idee om er daadwerkelijk een B&B van te maken langzaam gegroeid. In eerste instantie wilde ze er een luxe logeerkamer van maken. Eigenlijk is in de bestemming niet zoveel veranderd, dus.

Tijdens de verbouwing is het stel duurzaam bezig geweest, eigenlijk nog steeds. Bakstenen die uit gesloopte muren kwamen werden gerecycled, er zijn zonnepanelen aangebracht en voor de verwarming hebben ze een palletkachel geïnstalleerd. De palletkachel wordt gestookt met houtafval wat tot pallets geperst is. Ook de kozijnen zijn opnieuw gebruikt, overal is LED verlichting aangebracht. Alleen de afvoer van de open haard is nog een origineel detail. 'Buurman Piet heeft goed geholpen', zeggen Lieke en Maarten. Bij deze een eervolle vermelding!

In september van 2016 zijn Lieke en Maarten met hun zoons in de Sint-Genovevastraat komen wonen. Op 7 juni hadden ze hun eerste officiële gasten. Daarvoor hadden ze al 'proefslapers'. Via een vriendin kwamen ze in contact met haar schoonzus, die heeft een B&B in Herpen. Dat was wel een voordeel, vinden Lieke en Maarten, ze wisten waar ze op moesten letten. Veel op- of aanmerkingen hadden ze niet, Lieke en Maarten kregen goede kritieken!

De eerste aanmeldingen kwamen via Facebook, het ging vooral om mensen uit Son en Breugel die accommodatie zochten voor familieleden die ver weg woonden en op bezoek kwamen. Nu komen ook veel toeristen, bijvoorbeeld uit België of Drenthe, die hier in de omgeving willen fietsen of wandelen. 'Sommige mensen vragen wel eens waarom die mensen naar Son en Breugel komen', zeggen Lieke en Maarten. Terwijl Son en Breugel én omgeving heel veel moois te bieden hebben!

'We merken wel dat Son en Breugel niet echt op toerisme gericht is', zeggen Lieke en Maarten. Terwijl er genoeg te zien en te doen is, ook qua restaurants is er genoeg keuze. Lieke en Maarten willen een map gaan maken voor hun gasten, met daarin de bezienswaardigheden in Son en Breugel en omgeving, plus restaurants en andere nuttige tips. Het is mooi dat mensen die onze mooie omgeving willen verkennen nu een extra keuzemogelijkheid hebben, een goed alternatief voor wie kleinschaligheid, duurzaamheid en knusheid op prijs stelt.

Zowel Lieke als Maarten hebben een fulltime baan, naast het runnen van hun B&B. Op zich zit er niet zoveel werk in de B&B, zeggen ze. Er zit een aparte keuken in, er is veel privacy maar als gasten vragen hebben zijn Lieke en/of Maarten altijd binnen bereik. Vers brood is op oproep beschikbaar van 't Sons Bakhuys, als ze een appje sturen zorgt bakker Roel dat er 's ochtends vroeg vers brood is. Het beleg ligt klaar in de koelkast en wordt verzorgd door Puur Brabant. Zo kunnen de gasten hun eigen gang gaan!

En als je een leuk, intiem verblijf zoekt in Son en Breugel, kun je terecht bij Bed in Breugel!

Afbeelding
Afbeelding
Ingezonden 6 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 16 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 20 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 21 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 22 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen 23 uur geleden Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel