Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Open WBQA kampioenschap culinair hoogtepunt BBQ festival

Toerisme

Het aroma kwam me al tegemoet, toen ik het terrein van La Sonnerie opkwam. Het was nog vroeg, iets na enen, maar de barbecues waren al aangestoken en men was druk bezig met eten bereiden. Ik werd rondgeleid door Edwin van Kemenade en Wim Vink, respectievelijk bestuurslid en voorzitter van WBQA (World Barbecue Association) Nederland.

Door: Lucas van As

In totaal waren er acht teams aanwezig die aan het NK deelnamen, waarvan twee uit België. Een van de teams uit België was zelfs met de hele familie aanwezig. Het gaat de deelnemers om de eer, natuurlijk wil iedereen graag winnen maar ze komen voor het barbecueën. Het zijn allemaal liefhebbers!

Barbecueën kan op verschillende manieren, bij de WBQA gaat het naast de culinaire beleving om de presentatie. Niet alleen de kwaliteit en smaak van het vlees en van de bijgerechten is van belang, ook hoe het bord opgemaakt is. De vereniging telt zo'n 200 leden in Nederland, die allemaal dezelfde passie delen. Het is fijn de passie te kunnen delen en samen beleven, ook op het barbecuefestival van afgelopen weekend.

Het open NK Barbecue is voor de WBQA een mooie gelegenheid het barbecueën lokaal te stimuleren, verteld Wim Vink. Iedereen kan meedoen! Naast het NK Barbecue was er volop gelegenheid voor geïnteresseerden van diverse barbecue gerechten te proeven, en van het mooie weer te genieten.

Naast de deelnemers aan het NK Barbecue die naarstig aan het oefenen en voorbereiden waren, waren ook een aantal bedrijven aanwezig om hun barbecue-gerelateerde producten te demonstreren en aan te prijzen. Daaronder ook een producent van keramische barbecues die met drie man uit de VS zijn gekomen, een producent van natuurlijk hertenvlees had zelfs een kok afgevaardigd die helemaal uit Nieuw-Zeeland kwam. Wat een idee geeft hoe belangrijk dit en soortgelijke evenementen in de barbecue wereld gevonden wordt!

Dat belang wordt ook onderstreept door de aanwezigheid van Patrick O'Sullivan, de voorzitter van de hoofdafdeling van de WBQA, die uit Ierland was overgekomen. De WBQA is vertegenwoordigd in zo'n 30 landen, van 13 tot en met 15 oktober 2017 organiseert de WBQA het Wereld Barbecue Kampioenschap in Limerick, Ierland.

Patrick heeft een unieke kijk op barbecueën. 'De barbecue is een warmtebron, meer niet', zegt hij. 'Je kunt er alles op bereiden, zelfs en toetje'. Het gaat er om er zelf iets van te maken, iets magisch. Iedereen die bij de WBQA betrokken is, doet dat op vrijwillige basis, gedreven door hun gemeenschappelijke passie: de barbecue! 'Het gaat om de vier F's: fire, food, fun and friendship!'. Het WK zal ongetwijfeld ook een culinair hoogtepunt gaan zijn.

Henrik Hansen, top chef uit Denemarken, gaf op zaterdag een workshop 'vis op de barbecue'. De bekende barbecue kok Jeroen Hazebroek gaf zondag een workshop over 'barbecueën door de eeuwen heen'.

De bezoekers lieten zich het lekkere eten en drinken goed smaken, en genoten en passant van het prachtige weer. Het zonnetje scheen, sommige mensen namen de kans waar om zoveel mogelijk zonnestralen te absorberen. Je weet nooit of het de laatste kans is om dat te doen deze zomer! Anderen zaten liever in de schaduw, onder de grote parasol die in het midden van het grasveld geplaatst was of in de schaduw van de bomen. Het was een heerlijk, relaxt en culinair hoogtepunt!

Het NK barbecue werd gewonnen door The Flaming Tastemakers, het jongste team op het NK. Het jongste lid van het team is 19, de oudste 22. Scouting Dutmella, voor het eerst deelnemer, won de publieksprijs.

Afbeelding
Scouting Dutmella, winnaar van de publieksprijs
Afbeelding
Henrik Hansen bij zijn workshop
De te verdelen prijzen
Afbeelding
Patrick O'Sullivan (links) en Win Vink