Afbeelding

Kloof tussen politiek en inwoners schijnbaar erg groot

Politiek

Son en Breugel - Tijdens de Raadsvergadering van woensdagavond 30 augustus waren er maar liefst 6 insprekers.
Alle insprekers waren of tegen het MFA, of de manier waarop deze tot stand dreigde te komen.

Door: Adrie Neervoort

Ongeloof, woede, frustratie. Gegoochel met woorden, feiten en cijfers. De politiek heeft nog nooit zo ver van haar burgers afgestaan. Dat was de heersende mening van het aanwezige publiek na afloop van de raadsvergadering.
Voor de vergadering werden 1100 handtekeningen voorzien van naam en adres en een opmerking voor of tegen de bouw van het MFA op de huidige locatie, overhandigd aan het college. De handtekeningen kwamen van verontruste inwoners en ondernemers uit Son en Breugel. Van de 1100 handtekeningen zijn 1076 tegen het bouwen van de MFA op de huidige locatie, 27 voor de MFA op de huidige locatie en 2 zijn er neutraal. Dorpsgenoot Harrie Sijbers die met zijn actie MFA of MAF gebouw veel handtekeningen had verzameld  vertrok nog voor de vergadering. Dit omdat hij de steunbetuigingen  niet tijdens de vergadering mocht overhandigen. Daarvoor was ruimte voor de vergadering voor vrijgemaakt maar daarvan wilde Harrie Sijbers schijnbaar geen gebruik maken.
Vier insprekers hielden een pleidooi om terug te komen op de genomen besluiten en niet te beginnen aan de bouw van de nu geplande MFA.Twee insprekers waarschuwden dat het archeologisch onderzoek na sloop van de huidige kerk en voor aanvang van de bouw van de nieuwe MFA honderdduizenden euro's meer ging kosten dan begroot.

Alternatief
Het college hoorde het ogenschijnlijk allemaal verveeld aan, en wethouder Visser en van den Nieuwenhuijzen werden zelfs door Dorpvisie aangesproken op hun ongeïnteresseerde houding in het debat. Dorpsvisie en het CDA  zijn voor het behoud van de kerk, en dus tegen de aankoop van de grond. Dorpsvisie kwam zelfs  met een alternatief, "we kopen de grond, maar slopen de kerk niet". Hierdoor zou er meer tijd zijn om te kijken wat er met de lege kerk gedaan zou kunnen worden. Natuurlijk in overleg met de inwoners.

Maar dit alternatief kreeg zoals verwacht alleen bijval van het CDA en werd dus van tafel geveegd door VVD, PvdA/Groen Links en Dorpsbelang.  Dorpsbelang gaf aan dat er in het verleden al besluiten waren genomen, zoals dat er een nieuw MFA komt en dat er geen hergebruik gaat plaatsvinden van de huidige kerk.  Het volgens de inspreker de heer M. Emmery  te laag opgevoerde bedrag van €45.000,- voor archeologisch onderzoek bracht nog wat onrust binnen de Raad. Dit werd weggenomen door wethouder van den Nieuwenhuijzen, die aangaf dat de meerkosten indien noodzakelijk kunnen worden betaald.  Daar was ruimte voor, maar hoeveel de overschrijding zou zijn was niet te voorspellen. Toch waagde de wethouder er zich aan, om te stellen dat het zeker niet de € 845.000,- was waar de heer Emmery over sprak.

Meerderheid
Dus  uiteindelijk stemde de meerderheid van de raad, VVD, Dorpsbelang en PvdA / Groen Links in met het verstrekken van het krediet voor de aankoop van de grond waarop de huidige kerk staat in.  Daardoor is, zoals afgesproken in de voorlopige koopovereenkomst ook de sloop van de kerk een feit. En dus ook het nieuwe MFA want het alternatief is dan weg!
Maar om ook de 'zwijgende meerderheid' aan het woord te laten, zal er een zogenaamde aselecte steekproef worden gehouden door een extern bureau onder zo'n 2500 inwoners. Zij mogen hun mening geven over het uiterlijk van de nieuw te bouwen MFA. 
Volgens PvdA / Groen Links is deze steekproef de manier om te weten te komen wat de mening van de overige inwoners van Son en Breugel is. Dit lijkt ze waarschijnlijk een betere manier dan een petitie van duizend verontruste inwoners serieus te nemen.  

Deze Raadsvergadering liet de huidige afstand tussen de burgers en de gemeentepolitiek zien. Het lijkt op een kloof tussen twee werelden, de politiek met haar eigen agenda en de onderliggende emoties van betrokken burgers. De gemeente reageerde hierop door op zoek te gaan naar de stem van de 'zwijgende burger'.
Het niet gehoord worden geeft bij veel inwoners, zeker de mensen die actief hun stem hebben laten horen, tot een heftig gevoel van miskenning. Het niet gezien en niet gehoord worden is de grondtoon van de onvrede van de betrokkenen. Kritische en betrokken burgers zijn onderdeel van het democratisch proces. Veel inwoners hopen dat de gemeentelijke politiek nog op haar schrede terugkeert.