Afbeelding

Lopers Springbokken lopen sponsortocht "Grootverzettegenkanker"

Verenigingen

Ieder jaar wordt er door de Stichting Mont Ventoux een sponsortocht "Grootverzettegenkanker" georganiseerd waarbij je al wandelend, fietsend of hardlopend naar de top van de Mont Ventoux gaat, individueel of in een team. De beklimming van de Mont Ventoux vanuit Sault is bijna 24 kilometer lang en overbrugt met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.9% een hoogteverschil van 1176 meter. Het steilste stuk heeft een stijgingspercentage van 9.2%.

Begin dit jaar hebben 2 lopers van de Springbokken, Frans van Son en Angela de Ruijter zich aangesloten bij Team de Vlinder dat zich inzet voor het Bijna Thuis Huis "de Vlinder" in Best. Het mooie aan Grootverzettegenkanker is dat maar liefst 40% van de sponsorgelden direct naar een lokaal goed doel gaat, in dit geval dus het Bijna Thuis Huis. De overige 60% gaat naar 2 onderzoeksprojecten van het KWF; onderzoek naar kanker bij kinderen en immunotherapie bij melanomen.
Na maanden van voorbereiding is Team de Vlinder vorige week met 2 hardlopers, 2 fietsers en 2 wandelaars en 1 snelwandelaar afgereisd naar Sault in Frankrijk om vanuit daar de Mont Ventoux te bedwingen. In totaal gingen er bij deze 11e editie meer dan 300 fietsers, ruim 170 wandelaars en 30 hardlopers op weg naar de top. De hardlopers en wandelaars op donderdag en de fietsers op vrijdag, iedereen start om verschillende beweegredenen, maar allemaal met hetzelfde doel voor ogen.

Donderdag trotseerden de hardlopers en wandelaars niet alleen de helling van de Mont Ventoux, maar ook de barre weersomstandigheden. Omdat er geen zicht was op verbetering in deze situatie en de omstandigheden hogerop nog slechter waren besloot de organisatie de beklimming na zo'n 19 kilometer ter hoogte van Chalet Reynard, ± 5 km onder de top, te beëindigen. Dat leverde bij velen, ook bij ons, ontgoocheling, frustratie maar ook wel berusting op.
Vrijdag, een dag later, toonde de Ventoux zich van een heel andere, sprookjesachtige kant, echt warm was het niet maar de zon scheen volop, de mistral werd tegengehouden door de gebouwen boven en het was daardoor aangenaam warm bij de finish op de top. De hardlopers en wandelaars werden vrijdag in de gelegenheid gesteld om de laatste resterende kilometers alsnog af te leggen en ook de hardlopers en wandelaars van team de Vlinder hebben daar natuurlijk dankbaar gebruik van gemaakt. Het was een geweldig mooi gezicht, de zon in een strakblauwe lucht en de wolken beneden in het dal en op de top een licht chaotisch beeld van blije, emotionele, opgeluchte, trotse en enthousiaste mensen. Een geluk bij een ongeluk; normaliter finishen de lopers en fietsers nooit op dezelfde dag, nu dus wel, dubbel feest!
Al met al was het een echt onvergetelijke ervaring om met je team en zoveel andere mensen niet alleen de strijd met de berg en met jezelf maar ook tegen kanker aan te gaan.

Wil je meer weten over deze bijzondere actie voor een (lokaal) goed doel, kijk dan op de website http://www.grootverzettegenkanker.nl/
Meedoen kan op vele manieren, ook als vrijwilliger kun je je steentje bijdragen.

Mocht je ambitie hebben de kale berg een keer lopend op te gaan, kom dan meetrainen bij de Springbokken, succes verzekerd!