Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Veiligheidsmonitor Son en Breugel

Politie

De gemeente Son en Breugel doet dit jaar weer mee aan de Veiligheidsmonitor. Onlangs kreeg een aselect geselecteerd deel van onze inwoners een uitnodiging om hun beleving via een vragenlijst kenbaar te maken over de ervaren veiligheid in onze woongemeenschap.

De Veiligheidsmonitor: een gezaghebbend instrument
De Veiligheidsmonitor (VM) is een jaarlijks terugkerend bevolkingsonderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. Ook wordt er aandacht besteed aan overlast in de buurt, respectloos gedrag, preventiemaatregelen, het functioneren van de politie en het gemeentelijke veiligheidsbeleid. Door met één onderzoeksmethode en vragenlijst te werken worden met de VM op eenduidige wijze cijfers verkregen over de (beleving van) veiligheid op zowel landelijk, regionaal als lokaal niveau. De VM is dan ook een belangrijk hulpmiddel bij het optimaliseren van het veiligheidsbeleid van onze gemeente.

Uitvoering VM zowel op landelijk als lokaal niveau
Het Ministerie van Veiligheid en Justitie laat jaarlijks 65.000 enquêtes onder de bevolking van Nederland afnemen door het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) en I&O Research. Regionale politie-eenheden en gemeenten die verder willen inzoomen binnen hun regio kunnen zich aansluiten bij de VM. De gemeente Son en Breugel neemt om de zoveel jaar deel aan de enquête om zo inzicht te krijgen in de veiligheidsbeleving van haar inwoners en om zodoende speerpunten van beleid vast te stellen.

Dataverwerking en onlinedatabase
De uitkomsten van de Veiligheidsmonitor zullen begin maart 2018 gepubliceerd worden. Er wordt een omvangrijke landelijke publicatie uitgebracht en er komen voor de deelnemende gemeenten en politie-eenheden micro databestanden beschikbaar, waaruit eigen rapportages te maken zijn en de resultaten ook vergeleken kunnen worden met die van andere deelnemers. Verwerking, controle en analyse van de data vinden plaats bij het CBS.