Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

‘Kinderspelen’ op weg naar huis

Cultuur

In de editie van 21 juni jl. van onze krant berichtten wij over de tekenclub van het HOi-huis, die bezig waren met een kopie van een schilderij van Pieter Bruegel, ' Kinderspelen'. Wethouder Kees Vortman had dit gelezen, en tijdens een bijeenkomst (kookavond) zijn waardering uitgesproken over het schilderij.

Het schilderij is eigenlijk een collage gebaseerd op het schilderij van Pieter Bruegel. Het originele schilderij is in 1560 gemaakt en laat een groot aantal spelletjes en andere vormen van vermaak zien. De diverse taferelen zijn nagetekend door de leden van de club, de achtergrond is gemaakt door Bart Wolfs, die ook de tekeningen van de overige leden in de tekening plaatste.

Vanwege de connectie tussen de schilder Pieter Brueghel, het dorp Breugel en de wethouder is het logisch dat het schilderij van de tekenclub een 'tijdelijke' plek krijgt in Breugel. De gemeente krijgt het schilderij daarom in bruikleen van de tekenclub.  Jacqueline Kuipers, van sporthal De Bongerd, vindt dit ook een prima idee. Het past uitstekend in de gedachte van het gemeenschappelijke project BreugelBruist!, Jacqueline is zelf van thuis ook bekend met de schilderijen van Pieter Brueghel. Familie van Jacqueline had vroeger een café dat de naam van deze schilder had. Zo wordt het verre verleden, naar een nabij verleden en aan de toekomst verbonden.

Om dit officieel te maken, en de tekenclub even in het zonnetje te zetten, vond de overhandiging plaats op donderdagmiddag, 7 september, in het gemeentehuis. Onder leiding van 'voorzitter' Bart Wolfs verzamelde een aantal leden van de tekenclub zich in de kamer van de burgemeester. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, de kunstenaars bewonderden het beeld 'Screaming Eagle', dat in 1994 ter gelegenheid van 50 jaar bevrijding gemaakt is door Jacqueline van der Laan.

Dan is het grote moment aangebroken, en wordt het schilderij officieel aan wethouder Vortman overhandigd, die het dankbaar in ontvangst neemt. De tekenclub is ook blij dat ze even in het zonnetje gezet zijn. 

Zo is de cirkel rond, in symbolische zin, en komt Pieter Brueghel thuis. Jacqueline Kuipers zal het een mooi plaatsje geven in De Bongerd, al zal dat tijdelijk zijn. Als de nieuwe sporthal af is, zal het een definitieve plek krijgen.