Afbeelding
Foto: Wil Feijen

De BOA geen reuzenslang maar handhaver pur sang

Politie

Een overzicht van de resultaten eerste half jaar 2017 
In de gemeente Son en Breugel zijn twee Buitengewone Opsporingsambtenaren actief, ookwel BOA's genaamd.
Zij hebben de taak om vooral kleine ergernissen aan te pakken op het gebied van overlast, verkeer, hondenproblematiek, jeugdproblematiek en handhavingspeerpunten. Er is een taakverdeling gemaakt voor toezicht en handhaving op het gebied van de Drank- en Horecawet en het buitengebied.

Door: Arjen Strik

De BOA's werken veelal gescheiden van elkaar, waardoor ze meer inzetbaar zijn. Ze draaien gemiddeld een keer per week een avonddienst en werken nauw samen met de drie wijkagenten van de politie. De BOA's maken deel uit van een breder netwerk, waardoor ze op veel gebieden een ambassadeursfunctie hebben tussen de burgers, overheid en andere instanties. Onlangs hebben zij een voortgangsrapportage opgesteld. In het verslag wordt een korte beschrijving gegeven van de behaalde resultaten over de eerste helft van 2017. Uit de rapportage blijkt dat het werk van de BOA meebeweegt met de maatschappelijke ontwikkelingen. Daardoor zijn zij een schakel in de leefbaarheid en veiligheid van de gemeenschap en de gemeente. Maar ook het buitengebied wordt steeds vaker het werkterrein van de BOA. Denk daarbij maar aan het bestrijden van illegaal dumpen van (hennep) afval en het bestrijden van wildcrossen. Verder is er meer aandacht uitgegaan naar handhaving reguliere horeca en sportkantines, hondenbeleid, kwetsbare inwoners en ondermijnende criminaliteit zoals hennep/drugs, mensenhandel en arbeidsmigranten.

Resultaten 1e half jaar 2017
Via diverse kanalen bereiken hen meldingen. Deze kanalen zijn de Meldkamer van politie, het Klantencontactcentrum van de gemeente en de Wijkteams.
Van de meldkamer was over het eerste half jaar een kleine toename te zien van het aantal meldingen. Te denken aan meldingen zoals hinderlijk parkeren en overlastmeldingen. Via het Klantencontactcentrum is er een duidelijke toename van het aantal meldingen over huishoudelijk afval (niet op de juiste wijze aanbieden). In 2015 was er nog een duidelijke afname te zien. Op de overige items is een daling te zien van 143 naar 103 meldingen over dit jaar.
De meldingen van het wijkteam hebben vooral betrekking op het dumpen van folders en afvalstoffen in het openbaar groen en steeg van 44 naar 50 ten opzichte van het eerste half jaar 2016.
Voor het eerste half jaar zijn er in totaal 220 verkeersbekeuringen uitgeschreven op een totaal aantal bekeuringen van 235.

Projectmatig handhaven
Parkeren bij scholen: Rondom de scholen controleren de BOA's op het parkeergedrag van de automobilist. Jeugd: Een keer per zes weken overleggen de Boa's informeel met de wijkagenten en de jongerenwerker(s). Tijdens de diensten worden structureel alle ontmoetingsplaatsen voor de jeugd bezocht. Vrachtverkeer: Er is een lichte stijging van het vrachtverkeer binnen de bebouwde kom van Son en Breugel. De meeste gecontroleerde bestuurders van vrachtauto's vallen echter onder het bestemmingsverkeer.
Overlast honden: Het eerste halfjaar hebben de BOA's drie meldingen ontvangen van bijtincidenten die bewoners hebben gemeld bij de gemeente. Dit is een sterke afname met vorig jaar (10). Tijdens reguliere surveillance wordt gehandhaafd op loslopende honden. Hiertegen zijn acht bekeuringen opgemaakt.

Contacten thuis
De BOA's komen veel in contact met burgers. De meeste contacten vinden plaats in de openbare ruimte, maar BOA's
komen ook bij mensen thuis. De BOA's hebben een oor- en oogfunctie en zetten zich in als het gaat om het maken van de verbinding tussen veiligheid in de openbare ruimte en zorg- en welzijn van kwetsbare burgers. De BOA's zien het afgelopen halfjaar dat hun rol groter wordt als het gaat meldingen van inwoners die een hulpvraag hebben. Het betreft hier vaak meldingen van vervuiling van woningen, verwaarlozing en personen die een vorm van begeleiding nodig hebben.

Drank- en horecawet
Een BOA heeft als toezichthouder Drank- en Horecawet bij gevestigde horecabedrijven een bezoek gebracht om de afgegeven horecavergunningen te controleren. Supermarkten voeren de voorschriften van de Drank- en Horecawet naar tevredenheid uit.
Afgelopen halfjaar zijn alle sportkantines gecontroleerd en bij evenementen die van de voetbal- en hockeyclub. Hieraan voorafgaand zijn er gesprekken geweest met de desbetreffende besturen. Tijdens deze gesprekken zijn de besturen geconfronteerd met ervaringen van eerder gehouden verkennende controles. De betreffende besturen hebben de handschoen duidelijk opgepakt omdat bij de (her)controles bij de evenementen geen feiten zijn geconsteerd die in strijd zijn met de bepalingen die betrekking hebben op schenkleeftijden.

Controle en Handhaving Buitengebieden
Vanaf 16 april 2015 is er door de gemeente Son en Breugel en de gemeente Nuenen een samenwerkingsnetwerk 'toezicht in het buitengebied' opgestart. Een BOA van Son en een BOA van Nuenen controleren structureel gezamenlijk. Hierbij wordt gecontroleerd op het illegaal storten van afvalstoffen en het vernielen en schade toebrengen aan flora en fauna.
Ook voor het toezien en handhaven op (drugs)afval zijn door beide gemeenten voorbereidende maatregelen getroffen door de aanschaf van wildcamera's.
In het buitengebied van Son en Breugel zijn door het college wegen, paden en gebieden aangewezen waar honden los mogen lopen. De BOA's hebben hieraan een belangrijke bijdrage geleverd.

Kortom de BOA is een onmisbare schakel in de handhaving en veiligheid van de gemeente Son en Breugel.