Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Nieuwe impulse om het hart weer kloppend te krijgen.

Human Interest

Son en Breugel - Nieuwe AED in Breugel Bij het parochiehuis Den Bauw in Breugel, aan de Sint Genovevastraat 29, is onlangs een nieuw en ultra modern AED apparaat geplaatst aan de buitenkant van dit monumentale gebouw naast de kerk. Een mooi initiatief van de Stichting Hart-Save S&B om Breugel Bruisend en Levend te houden.


Door: Arjen Strik

Wat is een AED?
In Nederland krijgen jaarlijks ruim 15.000 patiënten te maken met een plotselinge "hartstilstand." Ieder half uur valt er ergens een slachtoffer en het kan overal gebeuren. In bijna 50% van de gevallen wordt deze stilstand veroorzaakt door een chaotisch hartritme, Ventrikel Fibrilleren (VF) genoemd. Dit hartritme kan hersteld worden door het toedienen van een zogenaamde stroomstoot, ofwel defibrillatie. Hoe sneller de defibrillatie toegediend wordt, hoe groter de kans op overleving. Na vijf minuten daalt de overlevingskans steeds met 10% per minuut. Snelle actie is dus een must. De praktijk wijst helaas uit dat de ambulance er veelal niet binnen de cruciale 15 minuten is daarom wordt er gewerkt met leken hulpverleners, die starten met de reanimatie en weten hoe een AED werkt. Gelukkig zijn tegenwoordig steeds meer AED's beschikbaar om in dergelijke situaties levens te redden.
De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Een AED is een medisch hulpmiddel dat meehelpt om de pompfunctie van het hart weer op gang te krijgen, middels reanimatie en electrische stimulatie. Een AED bevat twee elektroden die op de ontblote borstkas van het slachtoffer geplakt moeten worden. Een AED analyseert het hartritme zodra de elektroden aangesloten zijn. Het apparaat vertelt de hulpverlener precies wat hij moet doen, namelijk doorgaan met reanimeren óf een elektrische schok toedienen, harder of zachter drukken op de borstkas.

Stichting Hart-Save Son en Breugel
Marc Wolf, voorzitter van Stichting Hart-Save Son en Breugel, geeft een toelichting. "We hebben een nieuw bestuur dat naast mij bestaat uit Florian Ross, een geweldige penningmeester en Brigit Huijsman, een secretaris met vele contacten in de gemeente. Kortom nieuwe bestuursleden met een sociaal hart, die zich hard willen maken om de plaatsing van AED's in onze gemeente te promoten, sponsoren te werven, vrijwilligers te enthousiasmeren om zich als burgerhulpverlener in te zetten, onder het motto 'zit je hart op de juiste plaats', bezitters van een AED te bewegen zich te laten registreren en hun AED extern te plaatsen en als laatste doelstelling willen we ook de blinde vlekken in onze gemeente be-AEDen. Kortom De Stichting Hart-Save wil de gemeente Son en Breugel 'hart save' maken, door mensen met een plotselinge hartstilstand effectiever te helpen, door het tijdig toepassen van reanimatie, het snel inzetten van de AED apparatuur en door de snelle inschakeling en juiste informatieverstrekking aan het ambulanceteam.

Als elke seconde telt
Marc vervolgt: "Per jaar zijn er circa 15 slachtoffers met acute hartstilstand die middels snelle hulp uit de buurt door burgerhulpverleners en de AED geholpen worden in onze gemeente. Een reanimatie moet binnen zes minuten gestart zijn, om de overlevingskans van het slachtoffer te vergroten. Door snel gebruik te maken van een AED stijgt de overlevingskans met wel 70%, want elke seconde telt.
Een hartstilstand kan iedereen overkomen. Jong, oud, man of vrouw. Het merendeel van de slachtoffers bevindt zich in en rond huis. De aanrijtijd van een ambulance is vaak te lang om er binnen zes minuten te zijn. We maken daarom gebruik van burgerhulpverleners. Zij maken het verschil tussen leven en dood, omdat snel ter plaatse zijn en de reanimatie opstarten, daarna wordt de reanimatie snel overgenomen als de professionele hulpverleners ter plaatse zijn."

Nieuwe burgerhulpverleners zijn hartelijke welkom
Marc: "We kunnen in Son en met name Breugel nog steeds nieuwe burgerhulpverleners gebruiken. Meld je aan op www. HartslagNU.nl. Na het succesvol afronden van de reanimatie- en AED-cursus, weet je wat moet doen bij een hartstilstand, kun je iemand een levenskans bieden, door als burgerhulpverlener deel uit te maken van een zesminutenzone in je eigen buurt. Een zesminutenzone is een gebied waarin de directe hulpverlening bij een hartstilstand is georganiseerd." HartslagNu is het landelijke oproepsysteem dat na een 112 melding burgerhulpverleners via een APP op de mobiele telefoon oproept om ter plaatse te gaan bij een mogelijke reanimatie. De APP bevat de locatie waar het slachtoffer zich bevindt met de boodschap daarheen te gaan en te starten met reanimatie of om een bepaalde
AED, onder vermelding van de pincode, op te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan. Omdat meerdere hulpverleners een sms'je krijgen is de kans groot dat men er niet alleen voor staat en samen hulp verleent aan het slachtoffer.

AED registratie van levensbelang
Marc vertelt verder: "Het is op zich zelf niet slecht gesteld met het aantal AED's in Son en Breugel. Het probleem zit in de registratie bij www.HartslagNu.nl en de spreiding over de gemeente. We schatten het aantal AED's momenteel op een stuk of 40 waarvan er maar 14 geregistreerd zijn bij www.HartslagNU.nl. Dus het merendeel doet niet mee in het AED burgerhulpverlenerssysteem. Daarom is het zo van belang dat we weten waar en wanneer een AED beschikbaar is in Son en Breugel. Ook hangen veel AED's binnen en zijn dus na sluitingstijd niet bereikbaar. Bezitters van een AED kunnen zich kosteloos registreren op de site: www.HartslagNU.nl. Zijn er nog andere AED knelpunten in Son en Breugel brengen we naar voren? Ja zegt onze AED voorzitter. De spreiding over diverse gebieden kan beter. Zo is Breugel slecht vertegenwoordigd met het aantal AED's evenzo ook de nieuwe wijken. Vandaar onze plaatsing van een AED aan het parochiehuis in Breugel.

Hart-Save Spinning Marathon
Zondag 1 oktober organiseert Ladies' Circle Son en Breugel bij Thermae Son een spinningmarathon waarvan de opbrengst voor 100% naar St. Hart-save gaat!
Voor ondernemers is het mogelijk om een VIP-fiets te sponsoren. Voor 100 euro per fiets kunt u zelf of (met) collega's of relaties op een VIP-fiets spinnen! Op de fiets komt een reclame-uiting van uw bedrijf. Er wordt 4 uur gespind en wel van 12.00 tot 16.00 uur. Na ieder uur volgt een kleine pauze waarin kan worden gewisseld. Iedereen kan overigens meedoen. Voor een particulier zijn de deelnamekosten 7,50 euro per uur.

Spin mee voor het goede doel. Jij kunt het verschil maken.
Heb hart voor de sport, hart voor het goede doel en hart voor elkaar.

Info, like ons op facebook : @HartsaveSonenBreugel