Afbeelding

Obstacle run. Een stormbaan voor sportieve doorzetters

Algemeen

"Door een slootje rennen is niet zo moeilijk. Maar in diepe kuilen met modder springen, vast blijven zitten, omhoog klimmen om het vervolgens nog tien keer te doen is een uitdaging", vertelt Paul Berendsen enthousiast.

Door: Adrie Neervoort

Dit jaar wordt, net zoals in 2016, het Wereldkampioenschap OCR (Obstacle Course Racing) gehouden van 13 t.m 15 oktober in Canada. Daarvoor heeft ook Paul Berndsen uit Son en Breugel zich gekwalificeerd. Hij zal dan ook aan de start staan in de leeftijdscategorie 40- 49 jaar. Hij maakt onderdeel uit van het Nederlandse team "Tough Rangers".

Fysieke en psychologische grenzen
Een obstacle run is een hardloopwedstrijd waarbij de deelnemers diverse obstakels tegenkomen op het parcours. De afstanden die de deelnemers afleggen variëren van 3, 6, 9 maar ook 42 kilometer of meer. De route gaat meestal door de natuur waarbij ook modder en water een hindernis kunnen vormen. Verder kunnen obstakels bestaan uit touwnetten, prikkeldraad, houten muren, vuur, klimwanden en nog veel meer, een militaire stormbaan in optima forma.
Doel van dit alles om deelnemers de fysieke en psychologische grenzen van zijn of haar kunnen op te laten zoeken.

Paul is een sportieve gast die zo'n 15 jaar geleden in contact kwam met deze hardloopsport. Aanvankelijk liep hij halve marathons. Maar hij was gestopt met het hardlopen, het kostte te veel tijd en paste even niet in het dagelijks leven dat hij toen had. Werk en gezin vroegen meer aandacht. Maar na enkele jaren voelde toch weer de drang om te gaan hardlopen. Maar alleen lopen was niet uitdagend genoeg, zo oordeelde hij. Vier jaar geleden kreeg hij de kans om dicht bij huis mee te doen aan zijn eerste obstacle run, het was een militaire obstacle run op legerbasis Oirschot waar ook "burgers "aan mochten deelnemen. Hierdoor ontdekte hij dat dit was wat hij zocht: hardlopen maar dan met de afwisseling van uitdagende obstakels.

Een unieke kans
Paul liep bij zijn eerste run een redelijk snelle tijd en bleef zelfs al wat meer ervaren deelnemers ruim voor. Hierin zag hij de uitdaging om aan zijn snelheid te gaan werken. Binnen een half jaar werd hij een uur sneller. Deze verbetering viel ook een andere sporter die zich had gekwalificeerd voor het Europees Kampioenschap op en hij zag in Paul de coach die hij nodig had voor het EK. Zo kwam Paul terecht in de top van de sport, niet als deelnemer maar toch, hij voelde dat dit ook voor hem haalbaar kon zijn. Niet veel later bleek dit waar te zijn, de twaalfde plaats op een Run waarbij je de mogelijkheid had om je te kwalificeren voor zowel EK als WK bleek ruim voldoende te zijn voor kwalificatie. Een EK wat niet zo goed verliep voor Paul, omdat hij één obstakel niet kon volbrengen en dus buiten de prijzen viel. Het WK is een unieke kans die Paul nu met beiden handen aanpakt. Op 13,14 en 15 oktober gaat Paul zijn persoonlijke uitdaging weer aan. Hij benadrukt: "Iedereen kan meedoen met een obstacle run op eigen niveau, zo zijn er familie runs waarbij de obstakels zijn aangepaste aan de leeftijd en hoogte van de deelnemers."

We wensen Paul een goede race en een mooie uitslag toe.
Voor meer informatie over deze bijzondere en mooie sport kijk je op www.obstakels.com