Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Dementheek onder grote belangstelling geopend

Algemeen

Afgelopen vrijdag 6 oktober is in bibliotheek Dommeldal de Dementheek feestelijk geopend. Ruim honderd belangstellenden waren getuige van de officiële opening.

Door: Arjen Strik

Els van Dieten, voorzitter van de werkgroep dementievriendelijk Son en en Breugel heette iedereen welkom en gaf aan dat met de Dementheek weer een belangrijke stap gezet was in het dementievriendelijk maken van onze gemeente. Er is behoefte aan een antwoord op de de vraag hoe ga je om met dementie. In de Dementheek zijn boeken, fotoboeken, spellen en DVD's beschikbaar als hulpmiddel om dichter bij de belevingswereld van dementerenden te komen.

Dorry Stuij van DAZ, een idealistische organisatie, gespecialiseerd in zorginnovatie, met name in de ouderenzorg, gaf een presentatie over de DemenTalent-projecten die zij landelijk begeleiden. In de huidige projecten zijn vooral thuiswonende mensen met dementie als vrijwilliger actief in de samenleving. Met prachtige resultaten en veel meer kwaliteit van leven. In deze 21 projecten zijn ook enkele mensen die al in verpleeghuizen wonen actief als vrijwilliger, op basis van hun nog wel functionerende talenten. Conclusie was dat met de juiste aanpak ook dementerenden kunnen leren en hun talenten ontwikkelen.

Na de openingshandeling door wethouder Visser konden de belangstellenden de aanwezige materialen van de dementheek bezichtigen en genoten van een hapje en een drankje. De Dementheek is geopend op de dinsdag van 14.00-16.00 uur in bibliotheek Dommeldal. Er zijn dan geschoolde vrijwilligers of een mantelzorgconsulente aanwezig die kunnen helpen om vragen van bezoekers te beantwoorden. Els van Dieten geeft nog aan: "Om materiaal te lenen uit de Dementheek hoef je geen lid te zijn van de bibliotheek. Voor twee euro kan materiaal geleend worden. We vragen alleen naar je naam en telefoonnummer. We sturen geen kaartje maar bellen je gewoon op als je vergeet het geleende terug te brengen."