Rinie van der Looij, Paulus Oerlemans en Maaike van Kempen voor het voormalige kantoorgebouw van de Rabobank
Rinie van der Looij, Paulus Oerlemans en Maaike van Kempen voor het voormalige kantoorgebouw van de Rabobank Foto: Wil Feijen

Uniek begeleid-wonen-project van start in november

Algemeen

Het gebouw staat nog in de steigers, een kraan torent hoog in de bewolkte lucht. Een drukte van belang van stukadoors en schilders die de laatste loodjes leggen aan de woningen in het voormalige kantoorgebouw van de Rabobank aan de Heistraat. Want van binnen is de verbouw bijna gereed en zijn er bijna 25 nieuwe appartementen gerealiseerd, waarvan er 9 bestemd zijn voor jong volwassenen met een vorm van autisme om straks zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen. In november volgt de oplevering.

Door: Arjen Strik

"Een uniek project in nauwe samenwerking met de gemeente en woonstichting 'thuis waar we trots op zijn", vertelt Maaike van Kempen van de werkgroep en binnenkort stichting Doorpakken Wonen. Tot nu toe waren er geen woonmogelijkheden in Son en Breugel voor deze doelgroep. In een artikel van juni jl. in ons blad, beschreven we al het belang voor jongeren met een beperking of ontwikkelstoornis, zoals autisme, om zelfstandig een leven op te kunnen bouwen. Ze worden geremd in hun ontwikkeling als ze te lang bij hun ouders moeten blijven wonen en niet kunnen uitvliegen om, onder begeleiding, te groeien naar meer zelfstandigheid."

Paulus Oerlemans, gebiedsregisseur bij woonstichting 'thuis voor o.a. Son en Breugel geeft aan: "We kregen deze woonvraag voor deze specifieke doelgroep en hebben dit serieus opgepakt. In de ombouw van de kantoren Rabobank realiseren we 25 appartementen, waarvan negen voor deze jongeren. Ook in de nieuwbouw aan de Molenstraat komen eind volgend jaar nog eens 10 appartementen beschikbaar voor deze jonge mensen.
In de Heistraat wordt ook een appartement ingericht als een centrale ontmoetingsruimte, waar begeleiding aanwezig is. Deze ruimte is straks ook bestemd voor bewoners van de Molenstaat. Om de huur betaalbaar te houden wordt deze ruimte niet doorberekend in de huur, maar beschikbaar gesteld door 'thuis. We hebben ook in de hoogte van de maandelijkse huurprijs per appartement rekening gehouden met het vaak lage inkomen van de jongeren, zodat zij toch een huursubsidie kunnen aanvragen."

Maaike van Kempen licht nog toe dat de begeleiding dagelijks verzorgd zal worden door zorgaanbieder Regionaal Autisme Centrum uit Helmond. De begeleiding kan bestaan uit praktische individuele zaken zoals budgetbeheer, boodschappen en levensonderhoud, maar desgewenst ook uit het ondernemen van gemeenschappelijke activiteiten.

Rinie van der Looij, ervaringsdeskundige ouder en lid van de werkgroep Doorpakken Wonen, geeft nog aan dat dit de eerste stap is. Er zijn nog meer locaties nodig, o.a. voor projecten voor mensen die meer zorg en begeleiding nodig hebben. Hij vraagt de inwoners van onze gemeente al deze projecten te ondersteunen en begrip te tonen voor deze kwetsbare groepen in onze samenleving.