Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Klankbordgroep en vrijwilligers bijgepraat over oude en nieuwe kerk

Algemeen

Op woensdagmiddag 11 oktober jl. werden de leden van de klankbordgroep en de vrijwilligers van de parochie Heilige Oda bijgepraat over de huidige stand van zaken en ontwikkelingen rond de oude en de nieuwe kerk. De bijeenkomst werd geleid door Rinus Verhagen en Sannie de Rooij, leden van de Torengroep.

Onttrekking aan de eredienst op 3 december
De Torengroep gaf allereerst aan het zeer te betreuren dat de uiteindelijke sluitingsdatum van 3 december buiten de schuld van betrokkenen eerder via de plaatselijke pers was uitgelekt. Eigenlijk was het de bedoeling om deze datum op de bijeenkomst van 11 oktober bekend te maken.
Eerder aangegeven data dat de kerk aan de eredienst zou worden onttrokken (7 januari en 1 januari) zijn recent niet meer haalbaar gebleken door een beslissing van de gemeente. Het gaat hierbij om de beslissing, dat oplevering van de grond uiterlijk 1 februari 2018 dient plaats te vinden. Dit omdat de firma, die het asbest moet verwijderen, minimaal twee weken nodig heeft en de sloopfirma minimaal drie weken. Daar komt de vakantieperiode rond Kerst en Nieuwjaar bij en een vooruitschuiven naar de nu gekozen datum is onvermijdelijk, zeker ook omdat in het verkoop- c.q. koopcontract wederzijdse boeteclausules zijn opgenomen.

Overbruggingsperiode
Om de periode tussen de afbraak van de oude en de ingebruikname van de nieuwe kerk te kunnen overbruggen zijn door het parochiebestuur en de Torengroep een zevental alternatieven, zoals o.a. Berkenstaete, het Vestzaktheater en de protestantse kerk, op haalbaarheid onderzocht. Aan alle locaties kleefden ruimtelijke en organisatorische bezwaren en daarom heeft de parochie contact gezocht met de Sint Genoveva parochie in Breugel. De Sonse geloofsgemeenschap bleek daar zeer welkom te zijn en men heeft met Breugel goede afspraken kunnen maken wat betreft de diensten, de repetities van de koren, het inzetten van de vrijwilligers en de verdere organisatie. Dat heeft tot het besluit geleid dat de diensten van Petrus Banden tot aan de ingebruikname van de nieuwe kerk van Son in Breugel zullen worden gehouden. Ook voor het vervoer van kerkbezoekers, die daar behoefte aan hebben wordt een goede regeling getroffen.

Ontruiming van de kerk
Een speciale werkgroep is al enige tijd bezig met het uitwerken van een draaiboek voor de ontruiming van de kerk en de opslag van de goederen, die bewaard moeten blijven.
Op korte termijn volgt daarvoor een gedetailleerde planning. Torengroep lid Ad Keeren gaf daarover een korte toelichting en deed tevens een oproep aan de vrijwilligers om mee te helpen waar nodig, want het zal nog een heel karwei worden.
Een aantal goederen zal in de nieuwe kerk niet meer nodig c.q. niet meer herplaatsbaar zijn en die zullen definitief worden verwijderd of eventueel verkocht. Er wordt een kijkdag gepland, waarop geïnteresseerden de te verkopen goederen, zoals bijvoorbeeld de houten banken en andere overtollige zaken, kunnen bekijken en kopen.

Voortgang Nieuwbouw
Werner Leermakers, een geboren en getogen dorpsgenoot en de gekozen architect voor de nieuw te bouwen kerk, gaf een toelichting op de voortgang van de nieuwbouw. Werner schetste aan de hand van een uitgebreide PowerPoint presentatie het lopende proces vanaf het prille begin tot aan het eerste ontwerp dat nu voorligt en naar verwachting eind van dit jaar zijn definitieve vorm zal krijgen. Het plan bestaat op dit moment uit een gebouw met een oppervlakte van 500 m2 begane gerond en een verdieping van ongeveer 100 m2 voor opslag en technische ruimtes.

Uiteraard zijn nog lang niet alle details nu al bekend, maar de aanwezigen kregen toch een aardig eerste idee hoe de nieuwe kerk, die achter de oude toren (en niet daaraan vast zoals eerder gesuggereerd) zal komen. Over het algemeen werd het idee en de eerste uitwerking daarvan door de aanwezigen positief ontvangen.

Indienen van bezwaarschriften
Op 3 december 2017 wordt de St. Petrus' Bandenkerk onttrokken aan de eredienst. Met betrekking tot het onttrekken aan de eredienst van de huidige St. Petrus' Bandenkerk maakte de parochie de aanwezigen er op attent dat het conform het kerkelijk recht mogelijk is om tegen deze beslissing van de bisschop bezwaar aan te tekenen. De wettelijke termijn is door het bisdom vastgesteld van maandag 16 tot en met vrijdag 27 oktober 2017 (10 nuttige werkdagen conform canon 201, 2 van het kerkelijk wetboek).

Dit bezwaarschrift moet worden gericht aan:
De bisschop van 's-Hertogenbosch Parade 11
5211 KL 's-Hertogenbosch