Afbeelding
Foto: Wil Feijen

AutoMaatje van start!

Algemeen

Son en Breugel - Het is meer dan een vervoerservice, AutoMaatje. Het is bedoeld voor minder mobiele mensen, om te zorgen dat ze toch ergens naartoe kunnen gaan. Maar het is ook een manier om onder de mensen te komen, een praatje te maken en je verhaal te kunnen vertellen, of dat van een ander te horen.

Door: Lucas van As

AutoMaatje is een samenwerkingsverband van de gemeente Son en Breugel, Son en Breugel Verbindt, Archipel en het Nationaal Ouderenfonds. Woensdag 1 november werd het officiële 'startschot' gegeven. Klokslag 14.30 uur arriveerde wethouder Robert Visser met de eerste passagier, de heer Braam. Op de stoep stonden de AutoMaatje-auto's al te wachten, met een mooie sticker op de achterkant waardoor ze goed herkenbaar zijn. Na een kort fotomoment begaf iedereen zich naar de raadszaal, voor de officiële opening.

Binnen kon iedereen zich weer een beetje opwarmen, echt warm was het niet buiten. De aanwezigen werden onthaald met koffie en thee, en konden luisteren naar wat wethouder Robbert Visser, Frank van der Meijden van SonenBreugelVerbindt en Gerard van den Bosch van de ANWB te zeggen hadden over AutoMaatje. De drie toespraken lagen een beetje in elkaars verlengde, wat Frank van der Meijden en Gerard van den Bos deed 'verzuchten' dat hun voorganger gezegd had wat zij ook hadden willen zeggen. Wat eigenlijk alleen maar benadrukt hoezeer ze hetzelfde doel voor ogen hebben.

Dat doel is het vergroten van de mobiliteit, om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te bieden deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten. Er was duidelijk behoefte aan een ander middel om de mobiliteit te vergroten, aldus Frank van der Meijden, aangezien de Deeltaxi te duur werd.

Voordat Gerard van den Bos het woord nam, werd een kort filmpje vertoond. De ANWB heeft al AutoMaatje projecten lopen in Barneveld en Woerden, daarvan waren beelden te zien. Het filmpje liet volgens Gerard van den Bos precies zien waar het om gaat: twee mensen die bij elkaar in de buurt wonen, een heeft vervoer nodig en de ander helpt graag. AutoMaatje is een middel om die twee bij elkaar te brengen.

Evelyn Kreukniet, coördinator van AutoMaatje, werd ook aan de aanwezigen voorgesteld en mocht na afloop de taart aansnijden. De tweeling Bernard (uit Son) en Kees (uit Breugel) namen hun vrijwilligerspas in ontvangst, waarmee het project officieel van start ging

In AutoMaatje hebben de deelnemende organisaties elkaar gevonden. De een levert het initiatief, de ander faciliteert door de kennis, software of het netwerk waarover ze beschikken. Er zijn 15 chauffeurs beschikbaar, die allen blij zijn een bijdrage te kunnen leveren voor Son en Breugel.

Normaal gesproken wil iedereen zo snel mogelijk van A naar B. In het geval van AutoMaatje is dit anders: zowel deelnemers als vrijwilligers hopen bij wijze van spreken op file, omdat ze dan een praatje kunnen maken. Dit geeft de waarde van AutoMaatje aan: het is een sociaal netwerk, het haalt mensen die dreigen te vereenzamen uit hun isolement. Van 70-plussers zit de helft thuis, er gaan dagen voorbij zonder dat ze iemand zien of spreken. Via AutoMaatje kunnen we daar iets aan doen!

Meer informatie of meedoen:

Bel: 0499 209 609 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 16.30 uur)
Mail: automaatje@sonenbreugelverbindt.nl

Of kijk op www.sonenbreugelverbindt.nl of www.anwb.nl/automaatje
Het aanmelden voor AutoMaatje is gratis, deelnemers betalen alleen een onkostenvergoeding van 30 cent per kilometer per rit aan de vrijwilliger (plus eventuele parkeerkosten). Een rit moet wel minimaal twee werkdagen van tevoren aangevraagd worden.

DeMooiSonenBreugelKrant wenst AutoMaatje veel succes!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding