De toekomst?
De toekomst?

Vrijblijvend 'Daten' is voorbij 

Politiek

In een niet mis te verstane brief liet de provincie Noord-Brabant  aan het college van B&W van Nuenen ca. onlangs weten dat zij moet fuseren. Het vertrouwen in een zelfstandig voortbestaan is er niet meer. De provincie heeft in het kader van de gemeentelijke herindelingsprocedure afgelopen zomer de regie overgenomen, omdat Nuenen niet tot een keuze kon komen. De provincie geeft nu aan voor 15 februari 2018 een keuze bekend te maken over de fusiepartner: Eindhoven of de gemeente Son en Breugel.

Door: Arjen Strik en Adrie Neervoort

De gemeenteraad Nuenen kan tot 10 januari een lijstje met voor- en nadelen van de beide beoogde fusiepartners inleveren. Daarna kiest het provinciebestuur wie de nieuwe partner gaat worden.
Voor 15 februari komen gedeputeerde staten dus met een herindelingsontwerp. Dat voorstel gaat dan eerst naar de verschillende colleges van B&W. Daarna kunnen inwoners, belanghebbenden en gemeenteraden hun reactie geven. Uiteindelijk moet de herindeling van Nuenen nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. 

Worden we dat toch een van Gogh-Bruegel Village ?
Als het aan de gemeenteraad van Son en Breugel ligt gebeurd dit niet. Alle fracties in de raad zijn verdeeld over de bestuurlijke toekomst. Alleen de VVD is voor een fusie met Nuenen.
Dorpsvisie gelooft in een zelfstandig Son en Breugel. Dorpsbelang 
geeft de voorkeur aan zelfstandigheid maar sluit, indien nodig een fusie met Nuenen niet uit. Het CDA ziet liever een netwerkgemeente ontstaan, een zelfstandige gemeente die intensief en innovatief samenwerkt in lokale en regionale gemeenschappen en bestuursverbanden , zoals de gemeente Waalre.
PvdA/GroenLinks gaan ook voor zelfstandigheid en zien, als het dan toch moet eerder een fusie met Best of Oirschot als een oplossing.

Hebben we hierover wel iets te zeggen?
Over elk voorstel valt wel iets te zeggen. Maar de centrale vraag blijft hangen in de raadszaal: Hebben we hierover wel iets te zeggen? 
Toch besloot  de raad onlangs met een kleine meerderheid tegen een fusie met Nuenen. De reactie van burgemeester Gaillard was duidelijk. "We kunnen alleen zelfstandig blijven als we fuseren met Nuenen."  Hij gaf vervolgens aan: "Alles lijkt erop dat de provincie Son en Breugel dwingt tot een fusie met Nuenen. Als Son en Breugel niet kiest voor een fusie met Nuenen maar voor zelfstandigheid lijkt ook onze gemeente een onzekere toekomst tegemoet te gaan. Want hoe zelfstandig is Son en Breugel nu eigenlijk? In feite zijn we al een netwerkgemeente met tal van regionale en bestuurlijke samenwerkingsverbanden." Zelfstandigheid lijkt een constaminatie van 'toen leek geluk nog heel gewoon,' is onze conclusie.