Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Jan en Joke: al 60 jaar samen sterk

Human Interest

Son en Breugel - Op 19 november a.s. zijn ze 60 jaar getrouwd, Jan en Joke van den Heuvel. Dat is heel bijzonder, niet veel echtparen halen deze mijlpaal. Het was ook voor mij bijzonder, het besef dat deze twee lieve mensen al langer getrouwd zijn dan ik op aarde rondloop!

Door: Lucas van As

Ze wonen er pas zeven jaar, in 'De Brugwachter' aan de Molenstraat. Langs het kanaal, met vrij uitzicht op de weilanden die zich uitstrekken richting Breugel. Oorspronkelijk komen Jan en Joke uit Eindhoven, waar ze elkaar ook ontmoet hebben. 'Ik kwam uit de bioscoop', vertelt Jan, toen hij Joke aan de overkant van de straat zag lopen. 'Koud hè?' riep hij. Het was in november, zo'n twee jaar vóórdat ze trouwden. Een paar weken later kwamen ze elkaar weer tegen, toen Joke Sinterklaas inkopen aan het doen was. Jan vroeg of hij Joke naar huis mocht brengen, dat mocht. En zo is het gekomen, vertellen ze stralend.

'Het is 's avonds zo mooi'
Jan en Joke zijn getrouwd in de Sint-Jozefkerk in Tongelre. Daarna woonden ze in eerste instantie in Tongelre, vervolgens 40 jaar in Woensel. Daar hadden ze een groot huis, nadat de kinderen het huis uit waren werd het huis langzamerhand te groot. Via hun jongste zoon Ronald hoorden ze dat er in Son en Breugel gebouwd werd, langs het kanaal. Acht jaar hebben ze ingeschreven gestaan, toen kregen ze het mooie, sfeervol ingerichte appartement waar ze nu wonen. 'We wonen hier graag, het is 's avonds zo mooi', zegt Jan.

Jan en Joke hebben vier kinderen (Hennie, Peter, Ben en Ronald) en negen kleinkinderen. Hun eerste achterkleinkind wordt in januari verwacht. Wat is het geheim van 60 jaar samenzijn, vraag ik het diamanten paar. 'Geven en nemen', zeggen ze. Ze hebben nooit echt ruzie, wel eens verschil van mening, maar dat heeft iedereen. Ze vormen een harmonieus stel!

Hard gewerkt
Ze hebben altijd hard gewerkt, Jan en Joke. Jan heeft nog in een kolenmijn in België gewerkt, 850 meter onder de grond. Dat was geen fijn idee, vond Jan. Hij heeft er maar een jaar gewerkt. Er gebeurden veel ongelukken, een ongeluk met de lift waarbij vijf doden vielen was voor Jan de druppel! Hij voelde zich niet thuis, onder de grond. Daarna is Jan autospuiter geweest. Hij moest auto's helemaal netjes afwerken, kleine deukjes wegwerken, de auto opnieuw spuiten. Jan werkte ook bij een carrosseriefabriek, in de Dillenburgstraat, waar hij DAF-trucks moest spuiten. Dat was best lastig. Nog kijkt hij regelmatig hoe de carrosserie van vrachtwagens er uit ziet, als hij er een ziet staan bij de Jumbo.

Veel meegemaakt
Ze zijn dolblij, dat ze hun diamantenhuwelijk kunnen vieren. Jan had een tijd terug een bultje bij zijn oor, dat werd weggehaald maar niet helemaal. Het werd een knoebel in zijn nek, onderzoek wees uit dat het ernstig was: kanker! Uiteindelijk kwam Jan in het ziekenhuis van Maastricht, dat gespecialiseerd is in het soort operatie dat Jan nodig had. Na een flinke operatie van vijfenhalf uur was alles verwijderd, het was de vraag of Jan nog zou kunnen praten of slikken. Naderhand moest hij nog regelmatig terug, de begeleiding in het ziekenhuis was geweldig. De mensen zijn echt meelevend, alles wordt in duidelijke bewoordingen uitgelegd. Jan en Joke hebben niets dan lof. En Jan kan gelukkig niet alleen praten, hij kan ook weer wandelen! Soms langs het kanaal, en via Breugel weer terug. Of naar Eindhoven.

De wereld is flink veranderd, in de 60 jaar dat Jan en Joke getrouwd zijn. Eén ding is niet veranderd: Jan en Joke zijn nog steeds gelukkig samen. Op 19 november a.s. vieren ze dit heugelijke feit, samen met hun familie.

Voor hun gouden huwelijksfeest kregen Jan en Joke een reis naar Curaçao van de kinderen. DeMooiSonenBreugelKrant wenst Jan, Joke en hun familie veel geluk, dat ze nog jaren van elkaar mogen genieten!

Afbeelding