Marja Prui
Marja Prui Foto: Keke Keukelaar

Literair Café Dommeldal ontvangt schrijfster Marja Pruis

Algemeen

Vanwege de ziekenhuisopname van Alfred Birney, heeft schrijfster en Literair Criticus Marja Pruis haar bezoek verplaatst, naar 19 november a.s.. Het Literair Café Dommeldal ontvangt de schrijfster vanaf 14.00 uur, in de Kasteelhoeve in Geldrop.

Marja Pruis
U kent Marja Pruis (1959) vast van haar tweewekelijkse column in de Groene Amsterdammer, waarvoor ze de Heldringprijs ontving. Behalve over Nederlandse literatuur schrijft ze veel essays over uiteenlopende onderwerpen als verlegenheid, schoonheidsidealen en humor. En over de vrouwenzaak.
Pruis studeerde Nederlands en algemene taalwetenschap aan de UvA. In 1999 debuteerde ze met De Nijhoffs of de gevolgen van een huwelijk. Daarna schreef ze de romans Bloem (2002), De vertrouweling (2005) en Atoomgeheimen (2008). Haar essaybundel Kus me, straf me (2010) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Ze won er de Jan Hanlo Essayprijs mee. In Als je weg bent: over Patricia de Martelaere (2013) legde ze haar fascinatie vast voor het werk en leven van de jong overleden Vlaamse schrijfster. In 2016 verscheen de roman Zachte riten.

Schaamte
Dit jaar kwam haar essaybundel uit, Genoeg nu over mij. Confessies van een ervaren schamer. Een verkenning rond thema's als ijdelheid, zelfhaat, schaamte en humor. Zonder zichzelf te sparen gaat Pruis op zoek naar de diepere betekenis van schijnbare banaliteiten: ons eigen spiegelbeeld, het belang van mooie kleding, de populariteit van publiek sterven. Ze zoekt het ongemak haast op. Hoe kun je over jezelf schrijven zonder narcistisch te worden? Wat is het nut van schaamte? En waarom willen vrouwen altijd de ideale gastvrouw zijn? In haar werk wisselt de schrijfster complexe analyses af met - vaak hilarische, soms persoonlijke anekdotes. En altijd met ruime aandacht voor de vrouwenzaak. Dit laatste boek is, net als de andere titels van haar hand, voor biebleden als e-Book te downloaden.

Kaartje
Maak kennis met deze powerfeministe, op 19 november, in de Kasteelhoeve in Geldrop. Voorafgaand aan uw bezoek kunt u in de Kasteelhoeve ook een literaire lunch bestellen.
Het kaartje voor het schrijversbezoek is te koop bij Boekhandel van Grinsven of online bij Bibliotheekdommeldal.nl.