Afbeelding
Foto: Pixabay.com

Ook Son en Breugel kent schrijnende gevallen van armoede

Algemeen

Son en Breugel - Onlangs was er de dag van de armoede. Nu is er bijna elke dag wel een dag van…, maar toch gaf dit onderwerp ons te denken. Son en en Breugel staat bekend als een rijke gemeente, maar armoede is overal. "Het leed gaat keurig aangekleed over straat," zong Herman van Veen destijds al. Hoe staat dat eigenlijk in onze gemeente?

Door: Arjen Strik

We duiken even in de cijfers
Inwoners van Son en Breugel behoren bij de rijksten van Nederland, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Ze hebben gemiddeld € 27.800 per persoon per jaar te besteden. Dat is 18% meer dan het landelijk gemiddelde van € 23.500. Daarnaast behoort circa 16% van de inwoners uit onze gemeente tot de rijkste 10% van Nederland. Mooie cijfers, dus niks aan de hand zou je zeggen.

Aantal bijstandsuitkeringen stijgt
In de gemeente Son en Breugel ontvingen in 2015 ongeveer 190 mensen een bijstandsuitkering. Dat is 1,2% van alle inwoners, minder dan gemiddeld in Nederland. Het aantal bijstandsuitkeringen in Nederland nam gemiddeld met 20% toe. In Son en Breugel is het aantal uitkeringen echter tussen 2011 en 2015 met 36% toegenomen. De stijging komt onder meer door ZZP'ers in financiële problemen, de lege spaarpot in verband met de economische malaise en de komst van asielmigranten.

Meedoen voor elk kind is van levensbelang
Gezinnen of eenoudergezinnen met twee kinderen die rond moeten komen van de bijstand, hebben na aftrek van vaste lasten en huishoudelijke uitgaven circa € 5 per maand over voor cadeaus, sporten en uitgaan. Dat heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekend. Een sociaal leven in de bijstand is vrijwel onmogelijk, zeker voor hun kinderen. Terwijl het van belang is in de ontwikkeling van kinderen om mee te kunnen doen, om straks ook te kunnen meetellen. Vaak ontbreekt het aan geld bij de ouder voor een excursie op school, deelname aan een sportclub, naar een verjaardagsfeestje gaan, zwemles, sportkleding of muziekles.

Klijnsma-gelden tegen armoede onder kinderen
Eind 2016 hebben staatssecretaris Klijnsma (namens de regering) en het VNG (de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) afspraken gemaakt over de bestrijding van armoede onder kinderen. Daartoe is aan de gemeenten structureel geld beschikbaar gesteld, de zogenaamde Klijnsma-gelden. Voor de gemeente Son en Breugel is het bedrag € 55.000 per jaar.

Stichting Leergeld verzorgt de uitvoering
De gemeente Son en Breugel heeft de uitvoering van de Klijnsma-gelden neergelegd bij de stichting Leergeld. Leergeld BOS is een zelfstandige stichting, die al ruim 10 jaar actief in de gemeente Best, Oirschot en Son en Breugel. Het streven van Leergeld is dat alle kinderen de kans krijgen later mee te tellen, ook de kinderen die nog geen gebruik maken van ondersteuning. De steun wordt door Leergeld BOS niet in de vorm van geld gegeven aan de ouders, maar in natura. Ieder kind (van 0 tot 18 jaar) van ouders met een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau komt in aanmerking voor een bijdrage op het gebied, peuterspeelzaal, van sport (contributie, sportkleding, materialen), school (leermiddelen, pc/laptops, ouderbijdrage, schoolreizen, zwemlessen), cultuur (muziek- of balletlessen) en welzijn. Er is in principe geen strikte grens wat wel of wat niet ondersteund wordt, als het binnen de grens van de redelijkheid valt.

De doelgroep is moeilijk te bereiken
"De doelgroep is lastig te bereiken," vertelt Dianne. Zij is coördinator Leergeld voor Best, Oirschot en Son en Breugel. "Gezinnen die in aanmerking komen melden zich niet graag aan, uit schaamte," vermoedt ze. "Toch blijven alle afspraken privé. Het kind hoeft er zelf niets van te merken dat Stichting Leergeld een aantal dingen regelt ." In Son en Breugel zijn dit er naar schatting ongeveer 400. In het afgelopen jaar hebben 94 kinderen uit 53 gezinnen steun ontvangen. Er zijn dus nog veel kinderen die geen steun ontvangen maar daar wel voor in aanmerking komen.

Dianne vervolgt: "Als een gezin zich aangemeld heeft bij Leergeld, komt eerst een medewerker op bezoek. Die bekijkt de situatie en gaat na of er subsidies zijn waar het gezin voor in aanmerking komt. Als dat niet toereikend is, komt Leergeld pas in zicht. Leergeld biedt maatwerk, op een manier die de gemeente niet kan bieden. Het bedrag kan variëren, afhankelijk van wat het kind nodig heeft."
Meer informatie: T 06-27650302 Email: contact.leergeld@gmail.com http://www.leergeld.nl/best

Afbeelding