Afbeelding

Wat is het perspectief Protestantse Gemeente Son en Breugel?

Algemeen

Son en Breugel - Met alle aandacht die momenteel uitgaat naar de St. Oda-parochie en de sloop van de RK Petrus Bandenkerk, zouden we bijna vergeten dat we ook nog een protestantse kerkgemeente (PG) hebben in Son en Breugel.  Aan de Zandstraat staat de Kerk van de Eenheid in Christus, onderdeel van deze Protestante Gemeente van ongeveer 800 leden wonend in de dorpen, Sint-Oedenrode en Son en Breugel. De diensten worden afgewisseld gegeven in deze kerk en de Knoptorenkerk in St.-Oedenrode.

Door: Arjen Strik

Zorgen om de kerk in de lucht te houden
De secularisatie door krimp en de vergrijzing begint ook bij deze PG zijn tol te eisen. Via een beleidsplan en haar blad Woord&Daad laat het kerkbestuur weten, dat de bestuurskracht van deze kerk hun grote zorgen baart. Ze nodigt de leden uit voor een kerkberaad op 23 november a.s. om ze te informeren over het voorgenomen beleid van de kerkenraad. In een extra editie van het blad Woord&Daad stelt de Kerkenraad: "Het is nog niet zo lang geleden dat we als kerkgemeente tegen elkaar uitgesproken hebben, dat we niet meer in staat zullen zijn alle dingen te doen die we vroeger deden." Een quote van het bestuur was onlangs nog: "We doen wat we kunnen en we kunnen wat we doen." Maar het bestuur geeft aan in hun schrijven, dat deze uitspraak niet meer toereikend is om de toekomst in te gaan.

Wie volgt ons op?
Bij het bestuur is het besef ontstaan dat ze de formeel bestuurlijke taken over enkele jaren niet meer kunnen  uitvoeren. Als voorbeeld halen ze aan, dat het niet meer gelukt is uit de kerkgemeente een nieuwe voorzitter voor de kerkenraad te vinden. Ook maken ze zich ernstig zorgen dat ze in de nabije toekomst geen leden kunnen vinden voor de ambtsgroepen die de kerntaken van deze kerk kunnen uitvoeren, gelet op de leeftijd van betrokkenen. Bedoeld wordt hierbij op: het diaconaat, het pastoraat, de eredienst en het beheer.  Daardoor raakt de kerk in ernstige problemen in haar voortbestaan.

Geen geld voor predikant. Samenwerking noodzakelijk.
Als een 'wake-up call' heeft de kerkenraad een  nieuw beleidsplan voor twee jaar opgesteld met een aantal vergaande beleidspunten. Voor het invullen van de vacature die binnenkort ontstaat door het pensioen van de huidige predikant is alleen door samenwerking met andere gemeenten een invulling te geven. De omvang waar de huidige gemeente zich op kan beroepen is te klein, slechts 1/3 formatieplaats. Het bestuur overweegt in plaats van een dominee, de aanstelling voor bepaalde tijd van een kerkelijk medewerker met taken van de predikant, in afstemming en samenwerking met de kerkelijke buurgemeenten. Daarnaast wil het bestuur pragmatisch te werk gaan door zich te concentreren op het in stand proberen te houden van de eredienst en het uitvoeren van pastorale en diaconale taken. Eerdere voornemens zoals het aanpassen van de kerkzaal en het voornemen meer zichtbaar te zijn in de lokale samenleving worden op een laag pitje gezet. 

Mening gevraagd over concept beleidsplan 2017-2019
De essentie van het nieuwe beleidsplan is dat het bestuur de gevolgen van de krimp en vergrijzing accepteert en weloverwegen keuzes moet maken over het aanpakken dan wel beëindigen van activiteiten. Het kerkbestuur hecht aan de mening van haar leden. Die worden gevraagd hun mening, ideeën en gevoelens kenbaar te maken via een portal op hun website.
De bijeenkomst van het kerkberaad is 23 november, aanvang 20.00 uur in de  kerk van Son.  Meer info?  http://www.pgsintoedenrodesonenbreugel.nl