Afbeelding

De motor winterklaar maken

Zakelijk

Nu de winter weer in aantocht is, zullen de meeste motorfietsen spoedig aan hun winterslaap beginnen. Hoogste tijd om je motor winterklaar te maken.
Een motor die een paar maanden wegkwijnt in een schuurtje gaat mankementen vertonen. Om dit te voorkomen zijn er een aantal punten die wat aandacht en onderhoud vragen.

Accu
Je motor houdt z'n winterslaap en ondertussen 'overlijdt' de accu. Haal de accu dus uit de motor wanneer deze niet in een warme stalling vertoeft. Inactiviteit lijd tot verlies van vermogen. De oplossing hiervoor is het gebruik van een druppellader. Doe dit nooit met een reguliere acculader. Deze geven te veel spanning af wat er voor zorgt dat de accu gaat koken en beschadigd raakt.

Banden
Nog steeds heerst onder veel motorrijders het idee dat de banden van je motor ei-vormig worden wanneer je een langere periode niet rijdt. Die paar maanden tijdens de winterstop zullen dus geen verschil maken. Zorg ervoor dat je banden op spanning zijn en stal je motor op de middenbok.

Brandstoftank
Tijdens de winterstop is roestvorming de grootste bedreiging voor je tank. Stal je motor daarom met een volle tank. Daarnaast is er in een volle tank minder ruimte voor verdamping, dit zorgt ervoor dat de brandstof in een betere conditie blijft. Gebruik een speciale toevoeging.

Ketting
Net als de brandstoftank is ook de ketting gevoelig voor de dreiging van roest. Maak de ketting daarom eerst schoon met kettingreiniger. Vervolgens is het voldoende om de ketting en tandwielen in te spuiten met kettingspray.

Koelvloeistof
Dit goedje beschermt de motor tegen inwendige corrosie en bevriezing van het motorblok. Het is daarom zeker de moeite waard om dit nog even te verversen voor de winterstop.

Olie
Tijdens het verbrandingsproces in de cilinders ontstaan er allerlei zuren en verbrandingsresten. Deze komen in de olie terecht en hebben tijdens de winterstop alle tijd om aan het binnenste van je motorblok te knagen. Dit is simpelweg te voorkomen door de olie te verversen voordat de motor aan z'n winterslaap begint. Vervang ook de oliefilter, daar blijft immer de grootste rommel in achter.

Zet je motor schoon, dus gepoetst weg. Je motor is nu helemaal klaar voor de winterstop, en begint over een paar maanden in goede conditie aan het nieuwe seizoen. Voor al deze producten en vakkundig advies kun je terecht bij je locale motordealer.