Ron Verhoeven (links) en Pierre Brants
Ron Verhoeven (links) en Pierre Brants Foto: Wil Feijen

Wedstrijd zoekt scheidsrechter

Verenigingen

Son en Breugel - Wat heb je nodig voor een leuke voetbalwedstrijd? Een voetbalveld, twee teams, twee doelen, voetbalkleding en –schoenen en natuurlijk een bal. Een ander essentieel onderdeel van elke competitiewedstrijd is de scheidsrechter, om het een en ander in goede banen te leiden. Bij onze lokale voetbaltrots, SBC, hebben ze het wat dat betreft goed voor elkaar. En dat willen ze graag zo houden!

Door: Lucas van As

Ik sprak met Ron Verhoeven en Pierre Brants van SBC. Zelf zijn ze zo'n 10 jaar actief als scheidsrechter, met veel plezier! Zo rond 2006/2007 waren ze elftalleiders bij het team van hun zoons. Met name op zaterdag was er een gebrek aan scheidsrechters, Ron en Pierre gingen het gesprek aan met de andere vaders hoe ze dit probleem konden aanpakken. Als resultaat kwam eruit dat een aantal van de vaders de KNVB-opleiding voor clubscheidsrechter gingen volgen, waaronder Ron en Pierre.

De KNVB-opleiding zit logisch in elkaar, waar er vroeger acht avonden voor stonden zijn er dat tegenwoordig vier (al is het aantal uren gelijk gebleven). Na elke opleidingsavond zijn er stageopdrachten, waarbij de aspirant-scheidsrechter eerst mag vlaggen en andere scheidsrechters observeert alvorens zelf te mogen fluiten.

Reputatie hoog te houden

De kwaliteit van de scheidsrechters is hoog bij SBC, de club heeft een goede reputatie. Dat wordt gewaardeerd, ook door de tegenstanders. Het wordt wel steeds moeilijker om de reputatie hoog te houden. Dat heeft te maken met het aantal beschikbare scheidsrechters, er treedt een vergrijzing op. En naarmate de leeftijd vordert, neemt de kans op blessures toe. Nog afgezien van het feit dat de scheidsrechters (én hun gezinnen) meer behoefte krijgen aan een andere besteding van hun tijd.

Sinds anderhalf jaar is het probleem groter geworden, dat heeft niet alleen met de vergrijzing te maken, maar ook omdat veel jeugdspelers kiezen voor een bijbaan in plaats van scheidsrechter te worden (bij de pupillen) en er dus van onderuit minder aanwas is. Ook het feit dat de KNVB een nieuwe spelvorm voor de allerkleinsten heeft geïntroduceerd waar geen scheidsrechter nodig is, zorgt voor een afname van de aanwas. SBC ziet dat als een reëel probleem, de KNVB ziet dat anders.

Daarom is de club een actie begonnen om scheidsrechters te werven, zowel binnen de club zelf als daarbuiten. Onder andere via DeMooiSonenBreugelKrant willen Ron en Pierre mogelijk geïnteresseerden bereiken.

Goede begeleiding

Om scheidsrechter te kunnen worden, hoef je geen Coopertest af te kunnen leggen. Het is wel nodig dat je fit bent, affiniteit hebt met voetbal en de regels kent. Als scheidsrechter kom je bij SBC in een warm bad. Sowieso is het altijd gezellig op de club, maar de club zorgt ook voor een goede begeleiding. De opleiding bij de KNVB wordt door de club geregeld, ook na de voltooiing van de opleiding gaat de begeleiding door. Regelmatig kijken clubscheidsrechters met wedstrijden mee die door anderen gefloten worden. Daarbij worden ook ouders aangesproken die door hun emoties meegesleept worden, om ervoor te zorgen dat de ouders hun emoties kunnen uiten en de scheidsrechter gewoon kan fluiten.

De scheidsrechters krijgen een vergoeding plus consumptiebonnen van de club, ze fluiten vooral omdat ze het leuk vinden. Het leukst zijn misschien wel de wedstrijden van kinderen met een beperking, vertellen Ron en Pierre. Deze kinderen vereisen een andere aanpak, 'Je kunt niet zomaar fluiten voor een overtreding', vertellen ze. 'Als je fluit, moet je uitleggen waarom en aandacht aan ze besteden'. Daar staat tegenover dat deze kinderen goudeerlijk zijn. 'Soms zie je een overtreding niet, bijvoorbeeld als het wel een penalty is, zeggen ze dat ook. Dan pas ik mijn beslissing aan!' Daar kunnen de profs nog een voorbeeld aan nemen!

'Het mooiste moment voor een scheidsrechter is als je zelf het gevoel hebt een goede wedstrijd gefloten te hebben, en de spelers bedanken je na afloop en zeggen hetzelfde', zeggen Ron en Pierre. De wedstrijden worden vaak nabesproken op het wedstrijdsecretariaat, soms is het tot laat in de middag gezellig…

Na afloop van het seizoen is er altijd een barbecue, om de scheidsrechters te bedanken. Ook hun partners zijn dan van harte welkom! Daarna is het even bijkomen, en hebben de scheidsrechters (en hun partners) twee maanden rust tijdens de zomerstop.

Een hele eer

Het gebeurt regelmatig dat jonge scheidsrechters, opgeleid bij SBC, gevraagd worden om een vriendschappelijke wedstrijd van PSV te fluiten, of een jeugdwedstrijd van PSV. 'Als zo'n jongen vertelt dat hij na afloop een hand én een compliment van Mark van Bommel heeft gehad, glimt hij helemaal', vertellen Ron en Pierre trots.

Om in de toekomst ook voldoende scheidsrechters te hebben, en de huidige scheidsrechters te ontlasten, is de club op zoek naar versterking! Mocht u geïnteresseerd zijn, kunt u mailen naar scheidsrechters@vvsbc.nl, of kom zaterdags naar SBC en vraag naar Ron of Pierre. Zowel mannen als vrouwen zijn van harte welkom!

Meer informatie kunt u vinden op de website van SBC: www.vvsbc.nl