Afbeelding

De Schemerlamp baken voor veilig thuiskomen

Cultuur

"We zijn ontzettend trots dat we met ons ontwerp één van de twee prijswinnaars van het project Rotondekunst zijn," zegt Annelies Schoth glunderend. Samen met medeontwerpster Anne Huddleston Slater zijn deze kunstenaressen uit Son en Breugel door de jury van het Stakenburgfonds uitverkoren om hun inzending voor de rotondekunst te mogen realiseren. Ze kennen elkaar van projecten uit het verleden, zoals 'Een goed gesprek' en hebben een creatieve klik. Ze gaven samen, in het sfeervolle atelier van Annelies aan de Boslaan een toelichting op hun ontwerp.

Door: Arjen Strik

Licht maakt vrij
Ze vertellen: "Het ontwerp moest iets te maken hebben met het thema bevrijding in het verleden, het heden of de toekomst. Son en Breugel speelde een cruciale rol rondom onze bevrijding in de WOII. Maar ook nu zet ons dorp zich in voor vrijheid, veiligheid en saamhorigheid. Na veel brainstormen hebben we gekozen voor het thema licht. Lux liberum. Onze schemerlamp is daar het resultaat van." Ze gaan verder in hun toelichting. "Licht lijkt vanzelfsprekend en geeft een gevoel van thuis en warmte. Maar in duistere tijden is dat niet zo. Licht kan dan ook je vijand zijn. Denk daarbij maar aan de verduistering en de angst in de oorlog. Maar thuis staat het ook voor behaaglijk- en gezelligheid. 'Ik ben weer binnen', de schemerlamp kan weer aan. Via de rotonde op het Zand komen veel mensen weer thuis en worden welkom geheten door het licht.

Schemerlamp als symbool voor vrijheid.
Ze vervolgen hun verhaal: " We wilden een grote, mooi vormgegeven, schemerlamp op de plaats van de bestaande lantaarnpaal, midden op de rotonde 'het Zand'. De lamp gaat aan als het donker wordt en er zitten vogeltjes bovenop. De vogeltjes symboliseren vrijheid, ze kunnen in- en uit vliegen, want de kooi is open. "Het Licht" zoals de schemerlamp zou kunnen heten staat natuurlijk op de eerste plaats voor: 'Zo, we zijn weer thuis, ik ben weer veilig binnen, de schemerlamp kan aan'. De openingen in de lampenkap geven niet alleen het noodzakelijke licht door, maar verwijzen ook naar een slordig dichtgetimmerde kooi. De vogels zitten er bovenop zodat zij vrij zijn. Er blijft voldoende groen achter op de rotonde en 's-avonds schijnt het licht op de blaadjes van de bomen.

Realisatie van 'het Licht' nog een hele klus
Vol enthousiasme vervolgen ze: "Uiteraard stopt het project niet bij het inleveren van onze inzending. We zijn, nu we gewonnen hebben, actief betrokken bij de realisatie van onze schemerlamp. Niet op schaal, maar nu in het echt. We hebben alles tot op de millimeter opgemeten en besloten voor de produktie van de schemerlamp gebruik te maken van ondernemers uit onze gemeente. De lamp wordt gemaakt van Cortenstaal. Dit materiaal is onverwoestbaar en vraagt geen onderhoud. Het ideale materiaal voor buiten dus. Het verkleurt van grijs in een diepbruinekleur." Onze 'light designers', hebben momenteel intensief contact met een smid, electricien, hovenier, gemeente en provincie. De bedoeling is dat 'de Schemerlamp' medio mei, de passanten verrast en verwondert."
Als laatste merken Annelies en Anne op dat ze zich gesteund voelen door het lied van Guus Meeuwis: "Dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht……".

Anne Huddleston Slater (links)  en Annelies Schoth