Afbeelding

Zwembad Son kan voorlopig hoofd boven water houden

Politiek

De gemeenteraad heeft subsidie beschikbaar gesteld voor het zwembad van Son. De gemeente geeft voor twee jaar subsidie aan het zwembad Son en verzacht daarmee het exploitatietekort. Voor deze toekenning moet de exploitant Wim van Santvoort in 2018 wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zo heeft de gemeente hem onlangs laten weten.

Door: Arjen Strik

Imago verbetering
Het blijkt dat veel inwoners zwembad Son niet als een openbaar zwembad ervaren. De exploitant wordt opgeroepen hier meer kenbaarheid aan te geven en maatregelen te nemen om meer bezoekers binnen te halen door het imago van het zwembad te verbeteren. Ook wil de gemeenteraad dat er door het zwembad aantoonbare initiatieven ontwikkeld worden voor kwetsbare groepen met een bewegingsbeperking voor wie zwemmen of bewegen in het water van groot belang is om te kunnen bewegen en te sporten.

Bezoekers en resultaten inzichtelijk maken
Ook wil de gemeente zicht krijgen op de deelname aan zwemlessen en het bereik en herkomst van de kinderen die zwemles volgen. Daarnaast wil ze regelmatig een registratie ontvangen van de bezoekfrequentie van onder meer abonnementhouders, losse bezoekers, deelnemers aan groepslessen en familiezwemmen. Het aantal kinderen en volwassenen dat zwemles volgt en het aantal dat in 2018 een zwemdiploma heeft behaald. Om te voorkomen dat de subsidie gezien wordt als een onbedoelde vorm van staatssteun aan een Wellness & Healthbedrijf dient er een toegangssysteem te komen waaruit blijkt dat alleen bezoekers met een zwembadabonnement, badenkaart of een los kaartje gebruik maken van het zwembad om aan te tonen dat het zwembad uitsluitend toegankelijk is met een daarvoor geldig entreebewijs.
Kortom een hele papierwinkel, waarbij de exploitant van de gemeente flink moet watertrappelen om het hoofd boven water te houden.

Reactie van de zwembad directie
We vroegen de exploitant Wim van Santvoort om een korte reactie. "Uiteraard ben ik blij met de subsidie." Maar zo stelt hij: "Alle zwembaden in Nederland krijgen subsidie. Anders zijn ze niet te exploiteren, of het nu een gemeentelijke of private instelling is. Son en Breugel mag trots zijn op een dergelijke voorziening binnen haar gemeente grenzen. De gemeente is aan het vergrijzen en het Nationaal Platform Zwembaden (NRZ) stelt als voorwaarde dat er dicht bij de bewoners een voorziening moet zijn waar men kan zwemmen. Die voorziening bieden wij, ons bad voldoet aan alle voorwaarden. Het zwembad is nu ondergebracht in een aparte BV en de naam is gewijzigd in Zwembad Son. We hebben een verlenging gekregen van de licentie zwem-ABC. We hebben een gespecialiseerd adviesbureau ingehuurd die ons gaat adviseren over de exploitatie. We hebben een nieuwe overzichtelijke folder opgesteld. Daarnaast hebben we in het zwembad geinvesteerd, zo hebben we nieuwe HR-ketels en is overal LED-verlichting aangebracht. We hebben zelfs nieuwe onderwater disco-ledverlichting om het Disco-zwemmen voor kinderen nog aantrekkelijker te maken. Ook is de schilder langsgeweest om alles weer tip-top af te werken. Kortom we hebben het mooiste en modernste zwembad in de regio. Ondanks de tijdelijke subsidie leg ik nog steeds geld toe op het zwembad, zodat ik helaas moet vertellen dat als de subsidie geen structureel karakter krijgt, we alsnog moeten sluiten in 2019."