Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Kerstbomen kweken, dat doen we met zijn allen

Human Interest

Het is een drukte van belang op het anders zo rustige Keske. Vrachtwagens en aanhangers rijden af en aan en vertrekken weer volgeladen met in netten verpakte kerstbomen of bomen in potten naar de diverse klanten. Elk jaar worden in Nederland zo'n drie miljoen echte kerstbomen gekocht, een markt die nog steeds groeiende is. We praten met kerstboomkweker en importeur Hans van de Laar en zijn vrouw Janny uit Breugel.

Door: Arjen Strik
Foto's: Wil Feijen

Kerstverkoop begint steeds voeger
"Het is van november tot begin december altijd topdrukte hier," vertelt Hans. "We leveren kerstbomen aan de grote tuincentra door het hele land en hebben ook veel afnemers in België. We zien een trend dat de kerstverkoop steeds vroeger begint. De tuincentra willen al vanaf 10 november een eerste voorraad aan bomen hebben omdat het consumenten gedrag verandert. Vroeger begon de verkoop pas echt nadat Sinterklaas was vertrokken, nu lijkt het te verschuiven naar midden/eind November. De consument wil gezelligheid en sfeer in de decembermaand. Daarnaast merken we een trend, dat steeds meer mensen kiezen voor een echte boom."

Een gepassioneerde kweker
Hans vertelt: "Ik ben opgeleid in het slagersvak. Iets totaal anders dus. Ik kreeg verkering met Janny en haar vader kweekte kerstbomen. Ik heb mezelf bij hem moeten bewijzen door intensief mee te werken, maar ik kwam door de keuring en was blijkbaar uit het juiste hout gesneden. Op een gegeven moment vroeg mijn schoonvader of ik zijn bedrijf wilde overnemen. Ik zag dit als een buitenkans wat ik had passie gekregen voor deze groene en geurige naaldboom en besefte zijn eeuwenoude traditie. De kerstboom is het middelpunt van het kerstfeest. Een tijd van saamhorigheid en samen zijn. De boom staat symbool voor de terugkeer van licht en groen en brengt mede door zijn geur sfeer in huis."

Verkeerd beeld
"Ons bedrijf bestaat sinds 1968 en ik beschik over een kerstboomkwekerij van ca 12 ha. Het klimaat en de grond in Nederland is erg geschikt om kerstbomen te telen. Sommige soorten kerstbomen groeien beter in Denemarken en daarom importeer ik deze en kweek ze niet zelf. Het gaat mij om de kwaliteit. Een kerstboom heeft, afhankelijk van de soort, zo'n 8 tot 12 jaar gegroeid voordat ze bij je thuis terecht komt. Ik heb me gespecialiseerd in het kweken van vier typen kerstbomen, de blauwspar, de zilverspar, de traditionele kerstboom en de fraseri. De Nordmann importeer ik en is veruit het populairst.
Veel mensen hebben een verkeerd beeld rond de kweek van de kerstboom. Ze denken dat je de stekjes in de grond zet en dan op je lauweren gaat rusten." Zijn vrouw Janny vult hem aan. " Ze vragen mij vaak, je man kweekt kerstbomen en wat doet hij dan de rest van het jaar?" Hans vult haar aan. " We zijn het hele jaar bezig om een kwalitatief goede boom te kweken. Ik ben maanden bezig om de boom handmatig in de goede vorm te knippen. Zo krijg je een mooie boom. We labelen de bomen op kwaliteit, klasse, kleur en grootte. Daarnaast is het bemesten belangrijk en we verwijderen het onkruid. Kortom voor ons staat het hele jaar in het teken van Kerst." Janny vertelt lachend. " We waren op vakantie, het was 35 graden en toen zei onze dochter: "zitten jullie nu nog steeds over kerstbomen te praten".

Belangrijke innovaties
Hans vertelt enthousiast: "De branche staat niet stil. Inmiddels bestaat al een aantal jaren de Vereniging Nederlandse Kerstboom Kwekers. Daar delen we onze kennis en ervaringen met ondersteuning van het praktijknetwerk kerstbomen. We hebben het ondermeer over teelttechnische optimalisatie en daarmee kwaliteitsverbetering. We hebben een eenduidige maatvoering en kleurcodering ontwikkeld en we wisselen kennis en ervaringen uit. Ook gaan we bij elkaars bedrijven op bezoek. Duurzaamheid en biologische kweek staat bij ons steeds meer op de voorgrond. Door het toepassen van een nieuwe onkruidbestrijdingsmethode, een uitvinding van Agricult (Adriaan van de Ven uit Breugel) besparen we zo'n 80% op onze bestrijdingsmiddelen, dit is goed voor het milieu. Ook worden de bomen zelf niet meer bespoten, maar laten we de natuur haar werk doen. Voorheen werden er bestrijdingsmiddelen gebruikt om bijvoorbeeld luizen te bestrijden, nu laten we de natuurlijke vijand het oplossen.
Ook de handel heeft een belangrijke innovatie in de vorm van een nieuwe standaard, om de kerstboom in te plaatsen, op de markt gebracht, de zgn. ESAY FIX. Eenvoudig en smaakvol, geen gedoe meer met een scheve boom en zand in huis. Daarom is de gezaagde boom weer het meest gevraagde product.
Kerst, doen we met zijn allen                                                 "Het is een echt familiebedrijf. Janny doet de administratie en de klantcontacten. We hebben drie kinderen in de puberleeftijd, die allemaal meehelpen. Ikzelf ben dagelijks buiten bezig, daar ben ik het beste in. Ik ben trots op de kracht van ons gezin en krijg regelmatig complimenten voor de fantastische kwaliteit die we met elkaar leveren." Hans sluit af:" Ik wens iedereen een mooie kerst en hoop dat men een echte boom heeft, want dat is het mooiste in de echte kerstbeleving."