Afbeelding

Werkgroep wil dat partijen in gesprek gaan om kerk te behouden

Politiek

Son en Breugel - Met een brief aan de  leden van de raad van de gemeente Son en Breugel roept de Werkgroep Monumentale Kunst van Erfgoedvereniging Heemschut tot een gesprek  parochie en gemeente over de Petrus Bandenkerk. Met als doel de Petrus Bandenkerk alsnog te redden van sloop.
Hieronder de brief zoals deze aan de leden van de raad is gestuurd:

Er is niet voor niets een spreekwoord: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Son is langzamerhand in de situatie gekomen dat het liever doorzet dan op zijn schreden terugkeert. Parochie- en gemeentebestuur houden elkaar in een wurggreep en verwijten elkaar de prachtige wederopbouw-kerk Petrus' Banden te willen slopen. 

Wat is de stand van zaken?
Er is een koper, notabene een inwoner in Son, gevonden die de kerk voor het volledige bedrag wil kopen en voor sociaal-maatschappelijke doeleinden wil herbestemmen. Zowel het college van B&W als het parochiebestuur zijn hierover geïnformeerd. Het gemeentebestuur eist echter dat degenen die zich hard maken voor behoud van de kerk, dit afstemmen met het parochiebestuur. Het parochiebestuur heeft verzoeken van de Werkgroep Monumentale Kunst van Bond Heemschut om hierover te spreken, van de hand gewezen. Ook andere pogingen ondernomen door bewoners van Son om met het parochiebestuur in gesprek te komen zijn mislukt. En dit ondanks de mededeling dat het parochiebestuur er niet bij in zal schieten: zij krijgen het volle pond en de nieuwe kerk komt niet in gevaar. 

Zowel het gemeentebestuur als het parochiebestuur hebben ons inziens verwijtbaar gedrag. Voor iedereen is het duidelijk dat na aanvankelijke instemming door zowel de politiek als de parochie om de kerk te slopen er voortschrijdend inzicht is gekomen. De inwoners van Son, veel parochianen en erfgoedverenigingen willen behoud van de kerk. Doordat het gemeentebestuur en het parochiebestuur op hun strepen blijven staan, nadert sloop met rasse schreden. Dan zal er jarenlang een gat vallen met alleen de grondplaat van de kerk omdat het bestemmingsplan nog moet worden uitgevoerd, er nog steeds geen duidelijkheid is over de definitieve inrichting van dit gebied. En dan vloeien de krokodillentranen…

Het is nog niet te laat
Maar het is één minuut voor twaalf. De Werkgroep Monumentale Kunst van Bond Heemschut, daarin gesteund door de Rijksbouwmeester, het Cuypersgenootschap, BOEI, een meerderheid van de Sonnenaren en Dorpsvisie, verzoeken beide partijen – het gemeentebestuur (met wethouder Vortman als prominente vertegenwoordiger) en het parochiebestuur – met elkaar in gesprek te gaan. Het zou van lef en visie getuigen om een eerder genomen standpunt te heroverwegen. Wij doen dan ook een dringend beroep op beide partijen temeer daar sloop diepe wonden zal slaan in de gemeenschap van Son die nog jarenlang hun uitwerking zullen hebben.
De Werkgroep Monumentale Kunst raadt aan dat een onafhankelijke bemiddelaar bij dit gesprek aanwezig is om voor beide partijen het gesprek in goede banen te leiden.

Gerard van den Berg, Drs. Johanna Jacobs, Drs. Erik Luermans en Ir. Bernard Wessels van de Werkgroep Monumentale Kunst van Bond Heemschut