Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Respondanten gaan voor een zelfstandig Son en Breugel

Politiek

Son en Breugel - Het meerendeel van het panel van raadgevers van TipMooiSonenBreugel gelooft in een zelfstandig en sterk Son en Breugel. Hoewel het college van burgemeester en wethouders voorstander van een fusie met Nuenen is, kunnen we concluderen dat, net als bij de gemeenteraad bij de inwoners, die de enquête ingevuld hebben, er weinig steun is voor dit plan. Een meerderheid van het burgerpanel gelooft zelfs niet dat een fusie nodig is om de positie van Son en Breugel in de regio te versterken. Wel geloven ze, dat een voorwaarde van deze zelfstandigheid is, dat de gemeente nieuwe samenwerkingsverbanden met omliggende gemeentes aangaat.


Een kleine meerderheid van de panelleden die voor zelfstandigheid zijn, is niet bereid hiervoor meer te betalen. Toch denkt meer dan een kwart van de panelleden dat zelfstandigheid een tijdelijke uitstel van een fusie met Eindhoven is. Een kleinere minderheid denkt dat dit niet het geval is en vertrouwt op zelfstandigheid voor de langere termijn. Een opmerking die één van de panelleden maakte was: " Ik weet niet of het college en de Raad in de huidige hoedanigheid per se behouden hoeven te blijven in de toekomst. Waar het om draait is dat wij goed vertegenwoordigd moeten blijven over besluitvorming in de regio."
De conclusie is dus uit deze enquête, dat een meerderheid voor zelfstandigheid van de gemeente is, mits er samengewerkt wordt met andere gemeenten. Ook moet dit niet leiden tot hogere kosten van de inwoners. Een algemene conclusie is dat het doel altijd moeten zijn niet te fuseren met Eindhoven. Als een fusie onvermijdelijk is, dan liever met een kleinere gemeente in de omgeving. Waarom zou Eindhoven het enige alternatief zijn na een "voorlopige" zelfstandigheid? Best en/of Oirschot lijken dan betere initiatieven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding