Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Levende kerststal bij Zorg Boerderij Krakenburg

Algemeen

Son en Breugel/Nuenen - Volgende week is het pas zo ver, dan is het Kerstmis. Bij Zorg Boerderij Krakenburg was het zondag 17 december al zover, een weekje eerder dus. Het was de dag dat de levende kerststal geopend werd, de kinderen van de Zorg Boerderij maakten er iets bijzonders van!

Door: Lucas van As
Foto's: Wil Feijen

Ze organiseren al een aantal jaar een levende kerststal, verteld Gerty Verhagen. De Zorg Boerderij is bedoeld voor kinderen met gedragsproblemen, een aantal van hen deed mee in de voorstelling, anderen figureerden. Er werd iets moois van gemaakt van de opening. Ouders, grootouders, broers, zussen en andere belangstellenden verzamelden zich in het zaaltje van de Zorg Boerderij. Het zaaltje was niet berekend op zoveel mensen, maar iedereen paste erin. Net.

Wa 'n klank zorgde voor de muzikale omlijsting, ze speelden een reeks van kerstliedjes, waardoor iedereen al snel in de juiste sfeer kwam. Om 13.30 uur is het zover, de deelnemende kinderen worden naar voren geroepen. Onder leiding van Gerty komen de kinderen de zaal binnen, prachtig verkleed, begeleidt door een klaterend applaus.

Eerst is er een 'inleidend' kerstverhaal, een gemoderniseerde versie van het kerstverhaal. De engelen vertelden Maria dat ze een kind zal krijgen, waarop Maria zich afvraagt hoe dat kan. 'Ik ben niet eens getrouwd!' roept Maria uit. Jozef schrikt ervan, maar wil toch met Maria trouwen. Een heraut kondigt aan dat er op last van de koning een volkstelling plaats zal vinden, waarbij iedereen naar zijn geboorteplaats moet gaan om geteld te worden. Jozef en Maria gaan op weg naar Nuenen, als de avond valt zoeken ze een herberg in Olen. Helaas is er alleen nog een plekje in de stal.

De stal is buiten, naast de zaal. Iedereen begeeft zich naar buiten, een ware mensenmassa perst zich op geordende wijze door de enige uitgang, en verzamelt zich bij de stal. Daar aangekomen blijkt de sleutel kwijt te zijn! Gelukkig brengt de Kerstman uitkomst. De Kerstman arriveert in een slede (op wielen), voortgetrokken door een als rendier vermomde shetlandpony. De Kerstman overhandigt de sleutel, zodat de officiële opening plaats kan vinden.

Na een welkomstwoord van de Nuenense wethouder Martien Jansen wordt de stal geopend, en kunnen Jozef en Maria terecht. Daarmee is de voorstelling ten einde. Er worden sterretjes uitgedeeld aan de aanwezigen, om het licht door te geven.

Het feest ging daarna binnen verder, met o.a. optredens van Cover it up en Zo maar wa. Het was een gezellige boel!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding